Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Innehåll

Libyen och krigshetsarnas hyckleri

Drygt fem månaders bombkrig räckte för att bryta dödläget och bomba rebellstyrkorna ända fram till den libyska huvudstadens grindar. I dagsläget tyder lite på att NATO:s skyddslingar i det Nationella Övergångsrådet, NTC, skulle kunna förlora slaget om Tripoli.

Det är krighsetsarna själva som för debatten och i svenska medier har man svårt att dölja segerruset. I en utav Aftonbladets ledare hyllar man kriget som »FN-systemets seger » och glömmer nämna att Säkerhetsrådets resolution 1973 inte ger NATO rätt att genomföra ett regimskifte i landet.

På Dagens Nyheters redaktion till och med känner man den värme som strålar genom bilderna på firande oppositionsanhängare. Att tidningen inte publicerat något om de tusentals som dött och skadats bara under de senaste dagarnas stridigheter verkar inte bekymra.

I ledaren medger man förvisso att kan vara svårt att bygga en fungerande demokrati i ett land som aldrig haft någon demokratisk tradition. Men på DN går vägen till demokrati inte genom det libyska folket utan genom pipelines till Italien. Därför ger man rådet att snabbt reparera och bygga ut den Libyska infrastrukturen som viktigt steg mot demokrati, »så att Libyen åter ska kunna tjäna pengar på sin olja ».

Så tog det inte lång tid innan den västerländska fria marknaden fick sin rättmätiga plats i det nya demokratiska Libyen. Libyska företagare uppges idag ha utfärdat en belöning på 10,5 miljoner kronor till den som fångar Gaddafi. Tillgång och efterfrågan i sin renaste form. Om han återfinns död eller levande verkar spela mindre roll eftersom företagsledningen och NTC har beslutat att den som tar honom tillfånga förutom pengarna också får straffrihet för alla tidigare begångna brott.

Med en statsskuld som skjuter i höjden och oskyldiga libyers, afghaners och irakiers blod på sina händer så är det inte så konstigt att det är den brittiska militären, genom sin insatsstyrka SAS, som går i bräschen för sökandet. Dom behöver Gaddafi mer en någonsin.

Povel Johansson
Internationella utskottet

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion