Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Innehåll

Uttalande från RKU:

Upplopp, uppror och vikten av att organisera sig

För några veckor sedan svepte en våg genom Storbritannien. Det var en våg av ilska, frustration och ursinne. Tusentals människor, främst ungdomar, gick ut om nätterna och krigade mot polisen och samhället. Många kastade sten, vissa plundrade varuhus och ytterligare andra ville bara visa sitt förakt mot det samhälle som placerat dem i periferin, i utkanterna av samhället, utan de rättigheter till jobb och utbildning som ett rikt land i EU borde kunna erbjuda alla.

Bland politiker och i media svepte en motsvarande våg av fördömande, moralpanik och klassförakt. Vissa kallade på militär och hårdare straff, andra upprördes över den girighet (va?) som drabbat ungdomar och ytterligare några konstaterade att TV-spel som GTA låg bakom kravallerna. I London talades det om att stänga ner sociala medier i vissa förorter.

I en brittisk stad dömdes efter kravallerna två ungdomar, 20 och 22 år gamla, till 4 års fängelse var. Deras brott var inte att ha plundrat och stulit, inte heller dömdes de för att ha deltagit i kravaller. Nej, i deras fall räckte det med att de hade startat ett facebook-event om att starta kravaller. Samtidigt som propaganda-kriget rasade mot Libyen och Syrien där regimerna anklagades för att stänga ner internet och gripa fredliga demonstranter så kommer så tvekar man inte en sekund över att göra exakt samma saker i hemlandet. Hyckleriet är totalt.

I vågen av kravaller följde också plundringar och stölder. Bilar och hus brändes upp och oskyldiga människor till och med dödades i våldsdåd i samband med detta. Ofta drabbades vanliga boende i områdena eller lokala småbutiksägare som knappt får pengarna att gå runt varje månad. RKU menar att stölder och plundringar aldrig kan bli en kampmetod eftersom den drabbar grannen och splittrar vanligt folk. Vi menar att det är precis detta som de rika vill se, att vi bränner grannens bil och slår sönder fönstren på den lokala butiken. De skulle darra av skräck om denna ilska vände sig mot deras makt i form av strejker, demonstrationer och klasskamp.

Inte blir det bättre av att det parti som en gång påstods stå på arbetarklassens sida, Labour, idag är dom största hetsarna mot förortsungdomen. Labour, som ligger bakom många av de enorma nedskärningarna som skett de senaste åren, har helt kastat arbetarklassen överbord. Den forna arbetarrörelsens svek och socialdemokratins bankrutt har lämnat kvar en svag och desillusionerad arbetarklass. Trots en våg av stora demonstrationer mot nedskärningarna i Storbritannien i våras så har den reformistiska arbetarrörelsen inte lyckats organisera det motstånd som behövs, nämligen en revolutionär rörelse och politisk kamp.

När det för några år sedan avslöjades det att en majoritet av Storbritanniens politiker hade handlat privat för statens pengar glömdes detta snart bort och knappt någon blev dömd. Dagligen får vi höra om företagsägare som gömmer undan vinster för att undkomma skatt, plundrar statsägda företag genom privatiseringar och sparkar tusentals anställda för att vinsten »inte motsvarat förväntningarna».

Hela det kapitalistiska samhället kräver masskonsumtion för att hjulet ska gå runt. Storföretagarna och kapitalisterna måste sälja allt som deras fabriker producerar, annars blir inga pengar tjänade. De som ska konsumera är förstås vi. Problemet är bara att de samtidigt förnekar en stor del av oss jobb och möjligheter till inkomst. Och när vi dessutom ser att de rika själva är minst lika bra på att fuska, mygla och stjäla pengar, ja då är det kanske inte så konstigt att några få av oss passar på att ta det vi förväntas kunna köpa, men inte har pengar till. När det är förortsungdomar, och inte politiker, som följer konsekvenserna av samhället, så möts vi dock av hårdare straff, brutalare poliser och moraliska fördömande.

Vi i RKU tänker inte moralisera över detta. Inte för att vi gillar stöld eller tycker det är klasskamp att plundra butiker. Vi vill ju tvärtom avskaffa hela det samhällssystem som bygger på stöld, girighet och rofferi. Däremot tänker vi aldrig ställa oss på samma sida som de hycklare och våldshetsare bland överklassen och politikerna som ropar på fördömanden och hårdare tag samtidigt som de själva är de våldsammaste, de tjuvaktigaste och de girigaste i samhället.

Det finns en stor skillnad mellan oss och dom rika. Vi är i majoritet, vi bär hela samhället. Vi handlar i deras varuhus, vi bor i deras miljonprogram, vi arbetar på deras fabriker och affärer, vi tar hand om deras sjuka och gamla, vi städar deras gator och bygger deras hus. Dom däremot, dom är parasiter. De kanske är bra på att handla med aktier eller på att administrera nedskärningar, men inte fan bidrar de till att bygga upp samhället. Det står vi för.

RKU anser att det är rätt att göra uppror. Med det menar vi inte att man ska bränna bilar och plundra affärer. Uppror kräver att vi organiserar oss för politiska krav och utmanar makten. Därför menar vi att upplopp och plundringar aldrig kommer att leda någonstans i sig. Vi vill utmana makten och då krävs det att vi är disciplinerade och organiserade. Det är därför vi är kommunister.

RKU:s centralstyrelse

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion