Studera, kämpa, lär!

Innehåll

Revolutionär festival i Uppsala

– Vi som är här vill att det ska hända mer positiva och bra grejer i förorten, därför anordnar vi den här festivalen, sa Hanna Jadenius som var konferencier under Uppsala Revolutionary Festival som gick av stapeln i helgen.

Labyrint
Labyrint
Akala
Akala
Akala
Pantrarna från Göteborg

Temat för festivalen var »Rätten till motstånd». Festivalen försökte binda ihop de olika uppror som har pågått runt om i världen, med den kamp som förs i Europa mot nedskärningar, till en uppmaning att förortsungdomar ska organisera sig och ta kamp för sina rättigheter.

Festivalen lockade över 1000 människor till grönområdet Gipen i Gottsunda. På scen bjöds på allt från bluegrass med Spinning Jennies till hardcore med Misconduct. Höjdpunkterna bestod bland annat av hiphopbandet Labyrint från Uppsala, då det var över 700 personer framför scen.

Förutom musik bjöds det bland annat på poesi från lokala Uppsalabor. Det var var även många tillresta som besökte festivalen. Speciellt inbjudna var Pantrarna, en förortsorganisation i Göteborg, som också höll en kort appell på festivalen.

Under dagen var Gipen ett riktigt trevligt festivalområde med toppenbra väder, picnicätande barnfamiljer och fikaförsäljning. Samtidigt som festivalen pågick ägde kommunala Gottsundadagarna rum som till viss del konkurrerade om besökarna. Uppsala Revolutionary Festival lockade dock mångdubbelt fler människor.

RKU-Uppsala har lagt ett massivt arbete på att få festivalen att gå ihop. Att de har lyckats med det är egentligen ganska fantastiskt med tanke på att det är en relativt liten lokalorganisation. Det visar på styrkan och motivationen som finns i det kommunistiska ungdomsförbundet.

William Frejd

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion