Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Innehåll

Grekland: Hårdnande klasskamp och smutsiga polismetoder

Runt om i Europa sveper den ekonomiska krisen fram och i dess kölvatten är överklassen inte sena med att försöka lasta över notan på arbetare och vanligt folk. Genom åtstramningspaket och gigantiska nedskärningar vill man slå såväl mot den lilla välfärd vi kämpat oss till och samtidigt själva slippa vara med och betala deras egen kris – det kapitalistiska systemets kris.

Glädjande nog stöter denna folkfientliga offensiv på motstånd från arbetarklassen. I flera länder har åtstramningspaketen mötts med såväl strejker som jättedemonstrationer och ockupationer av torg och gator. Grekland är kanske det land som drabbats hårdats av krisen. I ett land där överklassen gjort skattesmitning till regel och samtidigt belönats av politikerna med nära nog nolltaxor inom flera näringsgrenar har skuldkrisen slagit extra hårt mot ekonomin. Samtidigt sprids bilden i media av det grekiska folket som lata och bortskämda – det när det så sent som häromdagen avslöjades att tusentals grekiska kapitalister flyttat undan pengar till Schweiziska konton för att undslippa eventuell beskattning.

Det som skiljer Grekland från flera andra hårt drabbade länderna är ett stort och kämpande kommunistparti, KKE, samt en radikal fackföreningsfront, PAME. I förra veckan genomfördes en av de hittills största strejkerna, en 48-timmars generalstrejk, samtidigt som ytterligare ett åtstramningspaket röstades igenom i parlamentet. I Aten gick 100 000-tals demonstranter ut på gatorna under strejken och PAME hade kallat till en omringning av parlamentet. En mäktig uppvisning av folkets styrka och medvetenhet och en minst lika tydlig signal till politikerna att arbetarklassen inte kommer att acceptera att bli behandlade som boskap.

Under strejkens andra dag attackerades PAME:s demonstration av svartklädda, maskerade provokatörer med brandbomber, stenar och tillhyggen. I tumultet dödades en facklig aktivist och byggnadsarbetare, Dimitri Kotzardis. Trots detta lyckades de fackliga aktivisternas demonstrationsvakter försvara demonstrationen som kunde avslutas som planerat. KKE menar att attacken i grunden är verket av den borgerliga polisapparatens infiltratörer och inhyrda ligistgäng. I detta smutsiga spel låter sig tyvärr anarkisterna ofta utnyttjas och ännu sorgligare är att anarkister, såväl i Sverige som i Grekland, ofta väljer att försvara attacken.

Media runt om i Europa, inklusive i Sverige, väljer som vanligt att fokusera på denna typ av kravaller som följt i de grekiska protesternas spår. På så sätt vill man ge en bild av att proteströrelsen består av ligister och huliganer, utan någon folklig förankring och utan reella krav. Detta ligger även i polisens och den grekiska statens intressen då de söker alla anledningar till att öka repressionen mot strejkande arbetare och demonstranter. Polisens smutsiga metoder sträcker sig så långt att man använt sig av infiltratörer och fascistiska provokatörer för att starta bråk och kravaller. Detta är inget unikt för Grekland utan något som borgarklassen använt sig världen över i lägen av hårdnande klasskamp.

I den allt mer hårdnande klasskampen visar KKE och PAME vikten av organisering och av revolutionär strategi. Man vet att fienden – borgarklassen och den borgerliga staten – är minst lika välorganiserad och att man endast kan vinna genom att bygga organisationer med målet att inte bara byta regering, utan att byta samhällssystem och bygga ett socialistiskt samhälle för folket.

August Eliasson

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion