Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Innehåll

Innehållsrik och optimistisk RKU-konferens

Under Kristihimmelfärdshelgen, den 17-19 maj och samtidigt som Kommunistiska Partiet, samlades RKU till konferens i Marx-Engelshuset i Göteborg. Efter att vi totalt drygt 250 organiserade kommunister invigt konferensen tillsammans med vårt moderparti gick vi ungkommunister bokstavligt talat under jorden, nämligen ner i Marx-Engelshusets källare där resten av RKU-konferensen ägde rum.

Gruppbild
Gruppbild
Gruppdiskussioner
Gruppdiskussioner
om det nya
handlingsprogrammet
Torgmöte
Torgmöte
Publik
Publik på
ett av många
RKU-föredrag

RKU anordnar en nationell konferens varannat år, men detta år var första gången vi anordnade vår konferens samtidigt som vårt moderparti under den gemensamma parollen ”Vi bygger den kommunistiska rörelsen!”. Medan partimedlemmarna på våningarna ovanför oss främst fokuserade på praktiska frågor och organisationsfrågor, så var RKU-konferensen mer ideologiskt inriktad med temat ”Studera! Kämpa! Lär!”. Under de tre dagarna kunde de samlade välja mellan 17 olika föredrag om ideologiska frågor som marxistisk filosofi och ekonomi, feminism och kvinnokamp, antiimperialism och vår syn på Sovjetunionen men även mer praktiska och aktuella frågor som EU, skolkamp och vår organisationsmodell, demokratisk centralism. Ytterligare en viktig del av konferensen var diskussionerna om vårt handlingsprogram och vilka paroller det ska innehålla. Diskussionerna hölls i såväl smågrupper som i storgrupper och de breda och öppna diskussionerna På kvällarna anordnades filmvisningar och andra mer sociala aktiviteter som brädspel och pubkvällar tillsammans med partimedlemmarna. Under fredagkvällen anordnades även en auktion där allehanda revolutionära klenoder auktionerades ut vilket drog in över 6000 kr till RKU.

Även om temat på konferensen var vår ideologi, så måste teori alltid värvas med praktik. Därför genomfördes inte mindre än två utåtriktade aktioner (icke att förväxla med den inåtriktade auktionen). En på egen hand och en tillsammans med Kommunistiska Partiet. Båda manifestationerna vävde samman vår kamp här i Sverige med den internationella arbetarkampen. RKU-aktionen riktades mot EU och efter att vi tågat mot Brunnsparken hållit ett antal tal och sålt ett dussintal Rebell så avslutades aktionen med att bränna en EU-flagga. Medan symbolen för borgarklassens och nyliberalismens union brann skanderade vi slagord för internationell solidaritet på arbetarklassens grund! Konferensens andra manifestation arrangerade vi tillsammans med Kommunistiska Partiet och behandlade den grekiska arbetarkampen. Inbjuden talare var Panos Apergis från grekiska kommunistpartiet KKE som pratade om den heroiska stålarbetarstrejk som pågår i Grekland just nu. Från den svenska kommunistiska rörelsen överlämnades sedan en check på 5000 euro adresserad till de grekiska stålarbetarna. Från Kommunistiska Partiet talade Ulf Nilsson som uttryckte solidaritet med arbetarkampen i Grekland.

RKU-konferensen kan inte sammanfattas på annat sätt än som en mycket lyckad tillställning. Många nya engagerade medlemmar från nya lokalorganisationer deltog och den positiva stämningen vittnade om en framåtanda i det kommunistiska ungdomsförbundet. Stärkta, såväl ideologiskt som praktiskt och moraliskt, lämnade vi Marx-Engelshuset och for hem till våra lokalorganisationer, till Malmö i Söder och Gällivare i norr. Vi fortsätter att bygga det kommunistiska ungdomsförbundet!

August Eliasson

Kortintervjuer

1. Vad tycker du om konferensen?
2. Vad har varit bäst under konferensen?
3. Vad tar du med dig hem till din lokalorganisation?

André Anderson
André Andersson

1. Det har varit intressanta politiska ämnen, det har varit väldigt roligt och givande att träffa alla kamrater. Bra spridning på ämnena, både internationella och nationella perspektiv. Sedan så tänker jag på alla diskussioner, det ger så mycket mer att träffas och diskutera på riktigt än att diskutera via internet.
2. Alla bra föredrag med efterföljande diskussioner. Jag tycker att klimatföredraget var allra bäst!
3. Det faktum att man under konferenserna liksom laddar batterierna, och inspireras till fortsatt kamp. Sedan också massor av intressanta tankar och perspektiv från kamrater och lokalorganisationer som man tar med sig.

André Andersson, 23 år, Karlstad

Susanne Lundmark
Susanne Lundmark

1. Kul och lärorikt. Bra politiska föredrag och diskussioner där man lär sig mycket.
2. Eftersom jag är relativt ny RKUare så är detta den första nationella samling jag är på, så därför är det jätteroligt att komma hit och träffa alla kamrater från andra delar av landet.
3. Kunskap. Jag har lärt mig mycket som jag nu kan använda när man ska debattera, studera och kunskaper att bidra med till RKU Lund.

Susanne Lundmark, 18 år, Lund

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion