Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Innehåll

Krönika - "Du kan bli vad du vill"

Jag och många i min ålder fick i våra barndomsår ofta frågan ”Vad är ditt drömjobb?” tillsammans med en uppmuntring om att vi kunde bli vad vi ville och att vi skulle följa våra drömmar. Läkare, miljonär eller rockstjärna… Allt var möjligt!

De flesta med mig som står inför att komma in på gymnasium, högskola eller universitet just nu vet att det är allt annat än sant. Alla kan inte bli läkare, alla kan inte bli miljonärer och alla kan inte bli rockstjärnor. Så många faktorer spelar in; bra betyg, socialt nätverk, ”talang”, tur, pengar…

Människor sållas in i det yrke där de kan prestera bäst och arbeta mest effektivt. Matematikern blir civilingenjör, den samhällsintresserade blir socionom, praktiska människor blir snickare eller undersköterskor, den socialt utstötte blir arbetslös och den rike blir rik.

Allt detta krävs i ett samhälle där effektivt resursutnyttjande är kärnan till ekonomisk tillväxt. BNP ska öka och då kan inte människor arbeta eller syssla med det de vill och brinner för. Människor ska göra det de är bäst på. Och denna sållning sker allt mer tidigt med Major Björklunds nya skola. Elitklasser, tidigare betyg och hårdare disciplin. Allt för att se vem som ska hamna vart.

I ett annat samhälle är ”effektivt resursutnyttjande” inte den avgörande faktorn för vad människor ska syssla med. ”Ekonomisk tillväxt” är inte ledorden. Arbete och utbildning ska ske med motivation, glädje och vilja. Varför skulle jag inte kunna arbeta som städare 2 timmar i veckan, sjuksköterska 1 dag i veckan och journalist 1 dag i veckan? Och en halv dag i veckan skulle jag studera genusvetenskap. Den möjligheten finns men då krävs ett annat samhälle. Då krävs socialismen.

Fanny Edstam

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion