Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Innehåll

Vem ligger bakom massakrerna i Syrien?

De senaste veckorna har läget i Syrien förvärrats och vi har fått se fruktansvärda bilder på massakrerade barn, brutalt mördade av okända gärningsmän. Media och oppositionen har förstås snabbt givit regimen skulden. Är det verkligen så enkelt? RKU försöker här reda ut vem som tjänar på terrorn i Syrien.

Sedan tidigare har väpnade grupper som den så kallade Fria Syriska Armén attackerat militärposter och regelrätta terroristattentat har utförts i Damaskus och Aleppo med hundratals civila offer. Den västvänliga oppositionen har försökt skylla dessa terroristdåd på regimen men seriösa bedömare samt den amerikanska armén pekar ut regimfientliga al-qaidagrupper vars syfte är att provocera fram en utländsk invasion. I princip inför varje gång FN ska ta ett viktigt beslut angående Syrien eller besöka landet har påstådda massakrer skett. I mars, inför omröstningen i FN om en resolution som skulle öppna upp för ett FN-agerande mot landet rapporterades det om en massaker i staden Homs. Dagarna efter massakern avtog dock rapporteringen och i efterhand har det visat sig att uppgifterna varit starkt överdrivna, troligtvis ett desperat försök att påverka röstningen i FN.

När det nästan 3 månader senare var dags för Kofi Annan att besöka Syrien för att hitta en lösning på konflikten rapporterades det dagarna innan återigen om en massaker, denna gång i staden Hula. Den här gången tycktes massakern ha ägt rum med säkerhet - FN:s observatörer var själva på plats några dagar efter massakern. Trots en något spretig rapportering från början, där uppgifterna gått isär huruvida offren dödats av granater, knivhugg eller handvapen och där förövarna beskrivits som både militärklädda och civilklädda verkade de flesta till slut vara överrens om att det var regimvänliga så kallade “Shabiha” - “spökgäng” - som bar skulden. Beviset? Att en eller flera av gärningsmännen skulle ha haft ett pannband med regimvänliga slagord på huvudet.

Varje kritiskt tänkande människa bör givetvis först fråga sig: Är detta verkligen rimligt? Vem tjänar på en massaker på civila dagarna innan FN:s generalsekreterare Kofi Annan besöker landet?

Den syriska regimen har allt att förlora på en eskalerande konflikt och förstås på en utländsk inblandning. Den väststödda oppositionen har givetvis allt att vinna på att peka ut regimen som bestialiska mördare och på att omvärlden lägger sig i.

Vilka ligger då bakom terrorn om det inte är regimens utskickade Shabiha? Vissa bedömare menar att det troligtvis är dessa gäng som är skyldiga men att de agerat helt utan regimens order. Ytterligare andra har menat att det är regimvänliga grupper med till exempel shiitisk bakgrund som hämnats på massakrer utförda av oppositionella grupper. Det kanske mest intressanta uppgifter kommer dock från den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. De citerar anonyma oppositionella som erkänner sin inblandning i dåden. Andra ögonvittnen konstaterar också att de familjer som dödats i första hand var från stadens alawitiska och shiitiska minoriteter, alltså från de grupper som traditionellt sett stött regimen. Även BBC:s utrikesredaktör, Jon Williams, har på sin egen blogg ifrågasatt mediabilden av massakern.

För en vecka sedan avslöjades det också att syriska rebeller försökt lura den brittiske Channel 4-journalisten Alex Thomson i en fälla - tänkt att skjutas av regimstyrkor som skulle förväxla Thomsons bil med rebellmål. På så sätt skulle en västerländsk journalists död kunna användas i syfte att provocera fram ett utländskt ingripande.

Kanske kommer vi aldrig att få reda på hela sanningen bakom terrorn i Syrien. Just därför är det viktigaste att slå fast vad terrorns resultat blir, vilka som tjänar på den och vilka som uppmuntrat den från första början - oavsett vem som begår enskilda terrordåd. Fortsatt terror och inbördeskrig i Syrien tjänar först och främst imperialismens intressen, för oss närmre en imperialistisk invasion och uppmuntras därför av de imperialistiska länderna och dess allierade i den väststödda oppositionen.

Att härska genom att söndra, genom att provocera fram religiös eller etnisk splittring är en klassisk imperialistisk metod. Vi har sett den i så gott som varje land som drabbats av imperialismens aggresioner, i Libanon, i Irak och nyligen i Libyen.

Finns det då grupper som medvetet använder sig av terror för att provocera fram kaos eller utländsk intervention och som USA därför kan använda sig av? Det amerikanska militäranalytiska institutet Stratfor menar att just detta är det salafistiska terrornätverket al-Qaidas taktik. Inbördeskrig, kaos och utländsk ockupation för fler människor i famnen på religiös extremism och är tänkt att föra arabvärlden närmre de salafistiska terrorgruppernas mål - ett islamiskt kalifat över hela den muslimska delen av mellanöstern. Salafismen är en extremt reaktionär del av sunni-islam och har sin viktigaste utbredning i det USA-allierade Saudiarabien, som i sin tur står i fronten för de arabländer som vill störta den syriska regimen. Salafismen och sunni-extremismen har allt mer kommit att allieras med USA-imperialismen till den grad att USA officiellt har förklarat att det är “shia-extremismen” i form av Iran, Syrien, Hezbollah, irakiska Sadrrörelsen och inte sunni-extremismen som är hotet mot USA.

USA har aldrig böjt sig för att alliera sig med terrorister, oavsett om de är islamistiska terrorister, fascistiska terrorister eller kristna terrorister. Nu står alltså USA-imperialismen och dess allierade återigen allierade med terrorismen, denna gången i Syrien där de delar samma strategiska mål: ett splittrat och laglöst Syrien styrt av imperialismen.

August Eliasson

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion