Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Innehåll

RKU:s Greklandsbrigad på ungkommunisternas festival i Aten

Bland det mäktigaste vi varit med om. Det kunde vi enas om i vår brigad efter resan. Att befinna sig i hjärtat av klasskampens Europa, på festival tillsammans med tiotusentals andra ungkommunister (och förstås äldre kommunister) gav bränsle åt åratal av fortsatt kamp i ett bistert svenskt klasskampsklimat.

RKU:s Greklandsbrigad
RKU:s Greklandsbrigad
framför KKE:s högkvarter

Sedan många år är det en tradition inom Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, att skicka internationella brigader till platser i världen som på olika sätt är politiskt aktuella eller som hotas av imperialismens framfart. Tidigare har vi bland annat varit på Världsungdomsfestivalen i länder som Algeriet, Venezuela och Sydafrika, träffat kommunistiska gerillasoldater i Nepal, besökt palestinska flyktingläger i Libanon och Syrien och studerat läget i Nordkorea. I år höll sig brigaden inom Europas gränser. Resan gick till Grekland och Aten där vi ville studera den radikala arbetarkamp som leds av den kommunistiska rörelsen i landet. Under nio dagar var vi fjorton unga RKU:are som bland annat deltog i de grekiska ungkommunisternas festival Odigitis i Aten som samlade tiotusentals revolutionära ungdomar och även internationella delegationer från andra länder. Under övrig tid besökte vi olika viktiga platser i Aten där protesterna varit stora, som vid Syntagma-torget och hade möten med representanter för den grekiska revolutionära fackföreningsfronten PAME, studentförbundet MAS och förstås ungkommunisterna i KNE.

Det mest uppenbara som slog oss brigaddeltagare är hur media i Sverige och resten av Europa väljer att fullständigt ignorera den kommunistiska rörelsen i Grekland. Såväl de välorganiserade jättestrejker med kommunisterna i fronten som festivaler likt den vi besökte som samlar tiotusentals deltagare. Eller det faktum att kommunistpartiet, KKE, inte bara kämpar emot, utan ställer revolution och ett övertagande av produktionsmedlen som den självklara, om än mödosamma, vägen för Europas folk att gå. Media väljer istället att fokusera på oorganiserade anarkistkravaller eller det “radikala vänsterpartiet” Syriza som accepterar EU. Det blir i det närmaste bisarrt att beskriva kommunismen som något gammalt, avlägset och överspelat när man träffar alla de ungdomar och arbetare som står i fronten i Grekland.

För oss fjorton brigaddeltagare handlar det nu om att sprida den här bilden och våra erfarenheter från Grekland till alla kämpande ungdomar och arbetare i Sverige. Håll utkik efter annonser för möten och föredrag om vår resa!

August Eliasson

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion