Studera, kämpa, lär!

Innehåll

Solidaritetsbrigad till Grekland

Imorgon tisdag åker en grupp RKU-are till Grekland. RKU.nu har pratat med Povel Johansson och August Eliasson från RKU:s internationella utskott.

August Eliasson & Povel Johansson
August Eliasson &
Povel Johansson

Berätta om resan!
- Vi åker till till Grekland med RKU:s internationella brigad som vi anordnar varje eller vartannat år, säger August Eliasson, som är internationell sekreterare i RKU.

Varför Grekland?
- Det är det land som har drabbats av eurokrisen, säger Povel Johansson som ingår i RKU:s internationella utskott. De har en kämpande arbetarrörelse som vi kan dra lärdomar av. De har också en stark kommunistisk tradition som är intressant för oss att följa.

Vilka är det som åker?
- Vi är 14 kamrater från 10 olika lokalorganisationer, från Gällivare i norr till Malmö i söder, säger Povel.

Vad ska ni göra på resan?
- Vi kommer främst besöka det kommunistiska ungdomsförbundet i Grekland - KNE:s - festival. Den är döpt efter deras tidning Ogiditis och innehåller både musik och politik, berättar August Vi kommer även delta på internationella seminarier. Vi kommer även ha enskilda möten med representanter från KNE, kvinnoförbund, studentförbund och andra organisationer. Vi kommer dessutom hinna med att sola och bada litegrann...

Vad hoppas ni få ut av resan?
- Dels kunna sprida den grekiska kampandan till Sverige, säger August.
- Det mesta talar för att krisen kommer att fördjupas även i Sverige, säger Povel Johansson. Då är det bra att dra lärdomar av grekernas situation.
- Förhoppningsvis kommer resan också stärka våra kontakter med KNE och med den kommunistiska ungdomsrörelsen över Europa, säger August. Vilket vi tror är allt viktigare i och med att krisen i Europa förstärks.
- Det pågår en mytspridning om Grekland i övriga Europa, säger Povel. Politiker använder Grekland som exempel på hur det går när man inte accepterar nedskärningar. Vi vill bilda oss en egen uppfattning och bidra till att spräcka myterna.

Vad kommer ni göra med den här kunskapen när ni har kommit hem?
- Alla som åker med på resan kommer försöka sprida den kunskapen genom att hålla i möten, både i och utanför RKU, säger August. Vi kommer också skriva om resan i Rebell och Proletären.

Då får jag önska er en trevlig resa!
- Tack så mycket!

William Frejd

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion