Studera, kämpa, lär!

Innehåll

Uttalande från RKU:

Om händelserna i Husby

I drygt en veckas tid har stenkastning och bilbränder skett i Stockholms förorter, framför allt i Husby. Gnistan till upploppen var polisens dödsskjutning av en 69-årig man. Organisationen Megafonen hade innan upploppen startade kallat till en demonstration, där man krävde en oberoende utredning på vad som hade hänt och en ursäkt till mannens familj från polisen. Men självklart svarade inte polisen på detta. Tvärtom ljög man för att skydda sina egna.
Denna arrogans fick bägaren att rinna över. Polisen och politikerna hade kunnat välja dialog, men som vid så många andra tillfällen krävs det att bilar sätts i brand för att de ska vakna.

I samma stund som stenar börjar kastas kommer journalister, politiker och proffstyckare rusande som moralens väktare och ska leta syndabockar. Antingen är det föräldrarna som inte är tillräckligt närvarande eller så är det ligister och kriminella som ligger bakom.
Detta är typiskt för liberaler, att spekulera om individuella orsaker till våldet istället för att se till fakta. Vi kommunister vet att den frustration som nu släppts lös beror på en allt vidrigare kapitalism. Statistiken visar att Sverige är ett utav de länder där inkomstklyftorna ökar mest. Över en fjärdedelar av alla ungdomar i Sverige är arbetslösa. Det råder en enorm bostadsbrist i Stockholm kombinerat med allt färre hyresrätter och allt dyrare bostadsrätter. Skolorna blir allt sämre och klasserna allt större. Det som hänt i Husby och Stockholms övriga förorter kommer fortsätta hända så länge klyftorna tillåts öka, så länge man delar in Sverige i ett A- och B-lag, så länge Sveriges makthavare fortsätter med sin rasistiska och arbetarfientliga politik.

Det är självklart inte positivt att bilarna bränns i förorten. Det skadar bara arbetare i samma område och splittar oss som måste kämpa tillsammans. Målet kan inte vara att förstöra produktivkrafter utan att erövra dem åt arbetarklassen. Samtidigt tänker vi inte moralisera över det som hänt, det lämnar vi åt de borgerliga. Åt våldskåta politiker såsom SD:s Richard Jomshof som ropar på gummikulor, tårgas och vattenkanoner till Husby och Moderaternas Hanif Bali som kräver att ungdomarnas föräldrar ska vräkas.

Andra ljusskygga element som krupit fram under de senaste dagarna är Stockholms nazister. I så kallade ”medborgargarden” har de dragit runt, ofta mellan 20 och 40 personer tillsammans, i några förorter för att hitta invandrargrabbar att spöa på. Ett brutalt exempel på detta var i Storvreten, där en 15-årig kille på kryckor blev nedslagen av nazister med glasflaskor, inför ögonen på polis.

Våldet som förortens arbetare utsätts för dagligen i form av nedskärningar, arbetslöshet och segregation är långt mycket mer omfattande. Men för att ändra på det, för att stoppa våldet mot förorten och utsugningen av arbetarklassen krävs en organiserad kamp. Tillsammans utgör förorternas befolkning storstädernas absoluta majoritet, och utgör en stor andel av alla Sveriges människor. Det finns bara en lösning på problemet. Orten måste organisera sig till protest och kamp mot det verkliga problemet; kapitalismen. Därför reser vi kommunister uppmaningen: Organisera dig! Klass mot klass!

RKU:s Centralstyrelse

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion