Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Innehåll

Kommunistisk festival i Aten

Revolutionär Kommunistisk Ungdoms internationella utskott var på plats när tiotusentals människor fyllde parken i utkanten av Aten. De grekiska ungkommunisterna, KNE arrangerade sin festival Odigitis för 39 året i rad.

Festivalen 18-21 september kombinerar både politik, musik och kultur och är den största festivalen i Grekland. Under sommaren turnerar festivalen runt i landet med avslutning i Tritsis-parken i en förort till Aten.

Parken är vanligtvis öde, igenväxt och nedskräpad. Kommunen vill sedan länge sälja parken för att bygga ännu ett köpcentrum. När krisen slog till gick planerna om intet, men fortfarande är underhållet obefintligt vilket gör att människorna som bor i området ändå inte kan utnyttja parken för rekreation.

Genom att varje år hålla festivalen i parken visar man att den används och behövs. KNE:s medlemmar bekostar och genomför festivalen helt själva. Man återställer, städar och reparerar det som är trasigt i parken och visar befolkningen i förorten vilken potential som finns när man organiserar sig tillsammans.

I år var festivalens tema tydligt märkt av den senaste tidens fascistiska attacker som riktats mot parti och ungdomsförbund. För ett par veckor sedan attackerades nio medlemmar ur KKE och KNE med järnrör och baseballträn när de var ute och affischerade om festivalen och några dagar senare höggs en känd musiker och vänsterprofil till döds av medlemmar i det fascistiska Gyllene Gryning. Ur högtalarna på festivalen spelades antifascistiska sånger och alla deltagare fick flygblad som pekade ut nazisterna som utförde dådet.

Huvudtalaren på festivalen var KKE:s partiordförande, Dimitris Koutsoumpas, som också pratade om hur nazisterna och deras inflytande ska bekämpas.

”Arbetarnas fackföreningar, massorganisationerna i städerna och på landsbygden och folkkommittéerna i bostadsområdena kan isolera de fega mördarna i Gyllene Gryning och skydda folket mot deras gift och kriminella aktivitet. De ska slängas ut ifrån alla bostadsområden, alla skolor, alla arbetsplatser och alla massorganisationer!”

Samma helg som festivalen arrangerade KKE en massdemonstration i utkanten av Aten med flera tusen deltagare från fackföreningarna och boende i området där man hindrade nazisterna från att genomföra en samling.

”Fascismen föds ur kapitalismens förruttnelse. Det slutgiltiga och fullständiga utrotandet av fascisterna ifrån jordens yta kommer bara ske när folkets gemensamma kamp störtar det system som föder nazismen”, sade Dimitris Koutsoumpas.

Povel Johansson
Internationell sekreterare

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion