Studera, kämpa, lär!

Innehåll

Kom på kvinnokonferens!

Att anordna separatistiska kurshelger för förbundets kvinnliga medlemmar och sympatisörer är något som RKU har gjort till och från under många år. Helgen 28-29 mars i år är det dags igen, nu tillsammans med Kommunistiska Partiet.
Rebell fick en pratstund med Hannah Ascher, medlem i centralstyrelsens Kvinno- och Jämställdhetsutskott, som är med och arrangerar årets kvinnokonferens.

Hannah Ascher
Hannah Ascher

– Vi i RKU har ordnat tjejkurser under lång tid. Det är främst till för att stärka tjejerna i förbundet men har också en väldigt skolande funktion för alla som deltar, skolande i frågor som helt enkelt gäller oss som tjejer, säger Hannah Ascher.

Att tjejkursen det här året kommer samköras med Kommunistiska Partiets kvinnokonferens, och därmed också gå under den titeln, ser hon bara som något positivt.
– Dels är det smidigt rent organisatoriskt att kunna hjälpas åt, men det kommer förhoppningsvis också kunna ge ett utbyte mellan olika generationer som man annars inte hade fått. Att vara ung kvinna just nu är tufft, precis som det var tufft att vara det för några år sedan, men kanske på ett annat sätt.

Kvinnokonferensens schema är fyllt med föredrag och inledningar om aktuella frågor som kvinnor i alla åldrar säkert kan få ut någonting av. Det kommer exempelvis anordnas en slags paneldebatt med situationen på arbetsmarknaden som tema, där frågor som osäkra anställningar, deltidsarbete med mera kommer diskuteras.
Utöver det kommer det bland annat vara ett föredrag om delad föräldraförsäkring, och RKU kommer hålla ett eget föredrag om porrfrågan. – Porr och sexistisk reklam formar och skadar tjejers självbild från tidig ålder, och det är en viktig sak att prata om, tycker Hannah Ascher.

Hon minns tydligt första gången hon deltog på en av RKU:s tjejkurser, och hon menar att det var en verklig ögonöppnare för henne.
– Det var som att få en smäll i ansiktet av verkligheten. Plötsligt såg man strukturer som man inte visste fanns i samhället, och det stärkte mitt politiska engagemang väldigt mycket, att kunna se de här problemen och veta att jag ville göra motstånd, säger hon. Även det kollektiva i en separatistisk tjejträff upplevde hon som värdefullt:
– Att känna viljan av att förändra, och att då ha ett gött gäng bakom mig, det är och var en fin känsla.

Sammanfattningsvis så vill Hannah Ascher, och resten av centralstyrelsen, uppmana alla RKU:s kvinnliga medlemmar att anmäla sig till kvinnokonferensen. Det kommer vara en stärkande helg full av givande och peppande diskussioner och möten med tjejer och kvinnor från alla delar av landet.
Konferensen kommer inledas klockan 11.30 på lördagen med ett torgmöte i Brunnsparken i Göteborg, för att därefter fortsätta med lunch och föredrag på Marx-Engelshuset.

Är du sugen på att delta på RKU:s och Kommunistiska Partiets kvinnokonferens? Känner du någon tjej som vill vara med? Kontakta RKU:s förbundscentral för anmälan. Det gör du genom att ringa 031-244417 eller skicka ett mejl till rku@rku.nu
Konferensen har ingen åldersgräns, deltagaravgiften är 250/125 kronor (Arbetare/arbetslös. Reseersättning och mat ingår) och man behöver inte vara förbunds- eller partimedlem för att vara med.

Moa Hamark

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion