Studera, kämpa, lär!

Innehåll

RKU:s ordförande: Dåligt av SSU att baktala oss

Under bara ett par veckor har ett drygt tiotal ledar- och debattartiklar i bland annat Expressen och Göteborgsposten hängt ut RKU och kallat förbundet odemokratiskt.

De senaste veckorna har Kommunisternas ungdomsförbund Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, blivit påhoppade av flera av landets största tidningar. RKU kallas för odemokratiska våldsförespråkare i ett tiotal artiklar, både ledare och vanliga nyhetsartiklar.
RKU:s förbundsordförande Simon Renner försöker sammanfatta vad som hänt.
– Det började med att en ny RKU-avdelning bildades i Sundsvall och två av ungdomarna i avdelningen blev intervjuade i tidningen Allehanda. Efter det publicerades inte mindre än två ledarartiklar i samma tidning och en i Sundsvalls Tidning som alla gick till attack mot de intervjuade ungdomarna och RKU.
Sedan var bollen i rullning. Några dagar senare gjorde Expressen ”scoopet” att i Kristianstad planerade Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU att arrangera en manifestation på internationella kvinnodagen tillsammans med RKU. Efter att förbundspiskan vinit drog sig SSU ur arrangemanget.

Sedan följde liknande artiklar om 8 mars-firandena i både Göteborg och Stockholm. Vinklingen var densamma. Kritiken riktades mot SSU som valde att demonstrera tillsammans med RKU och Kommunistiska Partiet.
– Å ena sidan är det ju roligt att vi som kommunistiskt ungdomsförbund uppmärksammas såhär stort, kommenterar Simon Renner. Det är bra att det blir en diskussion. Å andra sidan är det lite tråkigt att vi blir påhoppade och felciterade utan att vi tillåts ge vår syn på saken.
Än så länge har RKU endast fått in ett svar på kritiken i Sundsvalls Tidning.
• Hur har de nya RKU:arna reagerat på påhoppen?
– De har tagit det förvånansvärt bra med tanke på hur grova anklagelserna varit. Men jag tycker det är ganska fegt av ledarskribenterna att så osakligt och hårt hoppa på så unga människor.
Simon Renner vill också rikta kritik mot SSU och Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.
– Det har inte varit någon hemlighet att RKU samarbetar med en rad olika organisationer i olika sammanhang där det är viktigt med en stor bredd, som exempelvis på 8 mars. Att de från centralt håll då går ut och baktalar oss är riktigt dåligt.
– Att de dessutom kritiserar sina egna lokalorganisationer och pressar dem att ta avstånd från oss visar hur toppstyrda de förbunden är.

I ett lite bisarrt efterspel till den stora 8 mars-demonstrationen i Göteborg gick 8 mars-kommitténs presskontakt samt ordförande för S-kvinnor i Göteborg, Sofi Bringsoniou, ut i Göteborgsposten och anklagade Kommunisterna för sabotage. När Socialdemokraternas gruppledare Ann-Sofie Hermansson höll tal på Götaplatsen krånglade ljudutrustningen i början.
– Det är en rent löjlig anklagelse. Hade vi velat göra en politisk markering mot sossarna hade vi stått för det, säger Simon Renner.

Artikeln är ursprungligen publicerad i Proletären nr 11-16. Läs mer på www.proletaren.se

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion