Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Ledare: Frihet åt Ahed Tamimi

Nadja Lundberg

Från den lilla byn Nabi Salih,på den ockuperade Västbanken, kommer Ahed Tamimi. Under flera år har hon gjort sig känd internationellt som en utmanare av den israeliska ockupationsmakten. Hon har i flera år förekommit på både bilder och i filmer då hon konfronterar israeliska soldater. Även hennes kusin Janna Jihad, idag elva år, ägnar sig åt att informera världen om den inhumana situationen för palestinier på Västbanken och brukar kallas för den yngsta journalisten i Palestina.
Ahed Tamimi har under åren kommit att bli en etablerad symbol för det palestinska motståndet på den ockuperade Västbanken. Den 31 januari i år fyllde Ahed Tamami sjutton, en födelsedag hon fick spendera i israeliskt förvar.
Aheds mamma, Manal Tamimi har varit framträdande i den kamp som förs i byn och arresterades även hon strax efter sin dotter i december förra året. Aheds pappa Bassem al-Tamimi har sedan flera år varit en av protesternas ledare och organisatörer, han har blivit fängslad tolv gånger av den israeliska militären. Sammanlagt har han spenderat mer än tre år i så kallat administrativt förvar, det vill säga fängslad utan rättegång.

Den by som Ahed kommer från, Nabi Salih, är välkänd för att det varje vecka i byn anordnas protester mot ockupationen, något som har pågått konsekvent sedan 2012.
I regel möts de palestinska protesterna av den israeliska försvarsmaktens våld i form av tårgas, gummikulor och misshandel. Något som palestinska barn försvarar sig mot genom att kasta stenar mot soldaterna. Det är för bland annat stenkastning som nu 17-åriga Ahed Tamimi fördes bort från sitt hem mitt i natten den 19 december förra året.
Strax innan hon fängslades i december hade en annan av hennes kusiner, Mohammed Tamimi, blivit träffad i huvudet med en gummikula avfyrad av en israelisk soldat.
Femtonåringen låg i koma under 72 timmar innan han till slut vaknade. Gummikulan träffade vänstersidan av huvudet, en träff som kunde dödat.
Med bakgrund av detta gav Ahed några dagar senare en israelisk soldat något som kan liknas vid en örfil, vilket sedan blev en av de större åtalspunkterna som nu riktas mot henne. Man menar på att hon, en då obeväpnad 16-åring, skall ha utgjort ett hot mot två tungt beväpnade israeliska soldater.
Sammanlagt står hon nu åtalad på 12 punkter. Rättegången startade den 13 februari och den hålls sluten, utan insyn från media. Man har flaggat för att rättegången kan komma att pågå en hel månad. Åtalspunkterna kan leda till att Ahed Tamimi får tillbringa flera år i israeliskt fängelse. Av de 12 åtalspunkter hon står inför, går vissa så långt tillbaka i tiden som 2016.

När hennes pappa Bassem al-Tamimi anlände till sin dotters rättegång skall han (enligt the Guardian) sagt att han inte har några högre förväntningar eftersom detta är militärdomstol som är en del av den militära israeliska ockupationen.
Israels sittande kulturminister sade innan rättegångens start att hon är ingen liten flicka, hon är en terrorist.
Att fängsla och attackera palestinska barn är inte någon ny taktik från den israeliska ockupationsmakten. Idag beräknas 300 individer under 18 år befinna sig i israeliska fängelser. Den situation Ahed Tamimi befinner sig i och det liv hon levt är långt ifrån en unik berättelse bland den generation palestinier som växer upp på Västbanken, i Israel och på Gazaremsan nu.
Hon kommer av den andra generationen palestinier som växer upp under ockupation och förtryck. En generation som fullständigt berövats rätten att uppleva frihet och demokrati. Berövats rätten att kunna röra sig fritt i det område där de växer upp samt berövats en säker framtid och ett säkert nu.

Rättegången mot Ahed Tamimi är symbolisk. Hon är en röst som inte kan tillåtas fortsätta sprida ljus över ockupationens övergrepp mot det palestinska folket. Hon är inte den första palestinska ungdom som åtalas i detta syfte och kommer tyvärr heller inte att vara den sista.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion