Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Jag rear ut min själ

För tolv år sedan släppte svenska gruppen Bob Hund sitt femte album. Det fick namnet Jag rear ut min själ! Allt ska bort!!! För fyra år sedan fick Alliansen förtroendet att styra över Sverige och svenska ungdomars framtid. Detta gjorde de under liknande paroll. Att rea ut ungdomarna och vår »själ» till bemanningsföretag och ringbolag, utan vare sig fasta löner eller schysta kollektivavtal.

Louisa Illacia
23 år, arbetslös

Krisen slog sannerligen hårt mot Sveriges ungdomar, den ekonomiska krisen, men framförallt den kris som blev följden av att Sverige hade låtit en ungdomsfientlig skara partier ta över landet. I början av 2008 var siffran på arbetslösa ungdomar uppe i vanvettiga 20 procent och därefter steg den ännu mer.

Hur skulle Alliansen lösa detta problem? Skulle de sänka pensionsåldern så att äldre, utarbetade människor kunde gå i pension och på så sätt ge sina platser åt ungdomarna? Eller skulle de kanske dra ner på arbetstiden till sex timmar, istället för åtta, och på så sätt dela på de jobb som fanns? Svaret: nej. Inga av dessa alternativ blev lösningen på problemet med att var femte person under 25 år stod utan arbete i Alliansens regi.

Man kom istället på en helt annan plan. Lösningen var helt enkelt att kasta bort flera miljarder kronor på att anställa – jobbcoacher!
På min första dag med en jobbcoach möttes jag av Hasse, en jobbcoach, på ett företag vi kan kalla Eductus i Örebro. Han höll i en föreläsning om motivation och gick igenom begreppet »flow»...

Innan han började förklara vad detta ord innebar så bollade han ut en fråga i rummet, nämligen: När känner du att klockorna stannar av tristess? Jag tror att vi alla i rummet tänkte exakt samma sak. Alltså, i tillfällen som detta. När Alliansen tvingar oss att lyssna på en man som är full av plattityder och osannolika historier om »arbetargrabben som blev advokat» och att vi får nästan hela 3000 kronor i månaden för besväret.

Spår nummer åtta på albumet Jag rear ut min själ! Allt ska bort!!! heter »Jag är inte arg» men det är jag. Jag är jävligt förbannad.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion