Studera, kämpa, lär!

Falskt spel från näringslivets lakejer

År 1918 hade aktiebolag rösträtt i kommunerna. Idag, 100 år senare, har storföretagens toppar inte längre två röstsedlar, men de sitter likväl på mer makt än den vanliga arbetaren. Makt över ekonomin och politiken och över massmedia där dagordningen bestäms. Jag vill påstå att majoriteten av nyhetsmedia och opinionsbildning styrs av ingen mindre än företagens kompisklubb Svenskt Näringsliv.

Lenita Åberg

Media ser dem som en oberoende aktör och köper fakta ifrån dem för att publicera som nyhetsmaterial. Fakta som oftast inte är annat än humbug, med en jävligt marknadsliberal vinkling.
»Oberoende« är inget annat än en falsk beskrivning av Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv investerar årligen mångmiljonbelopp i olika tankesmedjor vars funktion är att påverka samhällsidéerna. De argumenterar för privatiseringar, avregleringar och allmän högerpolitik. Till sin hjälp använder de sig av forskning, utredningar och opinionsbildning - med varierande sanningshalt.
Timbro, en av de största tankesmedjorna, finansieras av inget mindre än Svenskt Näringsliv.

Timbro, T som i Tore, IM som i Ing-Marie och BRO som i deras efternamn Browaldh. Två syskon från överklassen. Självfallet propagerar de således för sina klassintressen. Varför vi kan se deras skribenter skriva på borgerliga ledarsidor i DN och SvD.
Ytterligare tankesmedjor som även de är en del av Svenskt Näringslivs trupp är Ratio, Frivärld, Institutet för näringslivsforskning, Den nya välfärden och SNS. Svenskt Näringsliv har inte bara inflytande över massmediedebatten. De har också sina klåfingriga händer nerkörda i sociala medier-träsket. Facebook-kontot »Rödgrön röra«, startad av Moderaternas Arian Karapet, lägger upp satirbilder på den tidigare rödgröna regeringen.
Sidan har sponsrats med en miljon kronor av Svenskt näringslivs stiftelse. Oberoende? Knappast.

Genom sin sida »Skattefakta« sprider Svenskt Näringsliv ytterligare desinformation om de rödgröna. I en bild hånler finansminister Magdalena Andersson åt sörjande barn vid en grav. Bilden, som delats 3 000 gånger, är ett inlägg mot en återinförd arvsskatt. Något som Socialdemokraterna inte har föreslagit.
Den rödgröna regeringen är givetvis inte värd att försvara, men Svenskt Näringsliv är däremot värda en känga för sin lömskhet. Grodor hoppar ur munnen och tungan svartnar på deras presschef, Peter Isling, när han hävdar att alla inlägg från deras »trollsidor« baseras på konkret fakta och att avsändaren tydligt framgår. Genom sidan »Jobbfakta« propagerar Svenskt Näringsliv genom påhittad statistik nedläggning av Arbetsförmedlingen.

Det ska visa sig att Arbetsförmedlingen förmedlade dubbelt så många jobb som Svenskt Näringsliv påvisade. Vart deras erfarna forskare baserade sin statistik på gavs aldrig något svar på. Företrädare för Svenskt Näringsliv skrev kopplat till den lögn att »det hela tiden [är] viktigt för oss att de rapporter som tas fram framställer fakta korrekt«.
Säga vad man vill om Arbetsförmedlingens funktionalitet, men inte är Svenskt Näringslivs alternativ om att ha privata arbetsförmedlare lösningen på arbetslösheten. Att dela på jobbet och införa 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är som vi vet det enda rätta. Svenskt Näringsliv driver även den stenhårt vinklade nyhetssajten »Arbetsmarknadsnytt«. Här publicerade man i samband med konflikten i Göteborgs hamns uppgifter om att hamnarbetarna krävt fler tv-kanaler och hotat med strejk för att få fina middagar med chefen.
Har man lite insikt i frågor som rör arbetares rätttigheter hajar man att lyxmiddagar med chefen varken är prioritet eller särskilt lustfyllt. Det står i alla fall klart att Svenskt Näringslivs skribenter lever jävligt långt från arbetares verklighet.

Dessa fejkade nyheter fick stor spridning på sociala medier samt citerades av olika ledarskribenter. De snaskiga rubrikerna sågs som sanning för många, vilket skapade problem för Hamn4an. Helt i linje med Svenskt Näringslivs plan. Även om Uppdrag Granskning senare klämde åt Arbetsmarknadsnytts chefredaktör och reportrar, som överhuvudtaget inte kunde påvisa vad artiklarna byggde på, är skadan redan skedd. Företagstopparna ses som de sakliga, medan hamnarbetarna utmålas som någon slags extremister. »Arbetsmarknadsnytt« publicerade från maj till december 2017 36 artiklar om hamnkonflikten.
En enda gång citerades en representant från Hamn4an. Hur var det med de sakliga journalistiken? Nej, sådant existerar inte för Svenskt Näringsliv vars syfte, genom att sprida högerpropaganda, är att få Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder att upphöra.
Lockouten slog hårt mot företagen och var med alla medel tvungen att brytas för att de inte förlora fler guldtackor att lägga på hög. För att återgå till den absurda beskrivningen av Svenskt Näringsliv som »oberoende«. Jag menar att propagandistisk, falsk, högerextremistisk, brottslig, marknadsliberal, osmaklig och arbetarfientlig är mer passande.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion