Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Rebell 2011-4

Framsida

Ett nummer med många blickar, på omvärlden och historien. Vi intervjuar författaren Kerstin Lundell som avslöjat svenska bolags förehavanden i Egypten. Vi tar en titt på vad som hänt med den arabiska våren. Vi letar oss tillbaka i historien till Sveriges sista stora bondeuppror.

I numret intervjuas också hiphopgruppen Labyrint. Allt detta och mycket mer i Rebell #4-2011.

Ta en prenumeration för bara 80 kr!

Valda artiklar


s 8-9 – läs som pdf! (784 kb)

Svenska bolag stödjer övergreppen i Etiopien
För de flesta krävdes fängslandet av två svenska journalister för att provinsen Ogaden skulle nå radarn. Ändå står ett svenskt oljebolag sedan flera år mitt i konflikten. Rebell ringde upp Kerstin Lundell, författare till boken Affärer i blod och olja, för att förstå varför vad som döljer sig bakom tystnaden.


s 12-13 – läs som pdf! (1,2 mb)

Nordkorea bortom myten
Nordkorea är helvetet på jorden. Så framställs det ofta i media. Men är det verkligen så enkelt? Hur har medborgarna det i det land som de själva valt att kalla Demokratiska Folkrepubliken Korea? Rebell griper in i denna laddade fråga.

Dessutom...

Ledare: Intresset ljuger inte
När Moderaterna i slutet av oktober samlades till partistämma var det som Sveriges största parti. Partiledaren Fredrik Reinfeldt gjorde sitt bästa för att framhålla sig själv som en landsfader. Inför valet 2006 kom Reinfeldt långt på sin kritik av Socialdemokraternas maktfullkomlighet och brist på framtidsvisioner. Nu framstår han som en spegel av det som han kritiserade den dåvarande regeringen för. ”Vissa ropar på visioner. Jag vill varna för det.”, sade Reinfeldt i sitt avslutningstal. Politik är inte att vilja, utan att förvalta. För den som vill ha en politik som ger visioner förutom ytterligare skattesänkningar för de rika erbjuder inte Moderaterna något alternativ.

"Målet var att se hur människor har det i oljebolagens spår"
Rebell ringer upp Linnea Schibbye Steiner, Martin Schibbys fru. Det är snart dags för hennes andra resa till Etiopien för att hälsa på Martin. Vad är hennes bild av det som händer?

När skånska bönder tog till vapen
Rebell lanserar en ny artikelserie: Kommunistisk Historia. När vi läser historia i skolan får vi ofta läsa om kungar, krig och ”ärofyllda erövringar”. Men det finns en annan historia. Den om folket, om de som slet ute på åkrarna, jobbade åt godsherrarna, de som dog på slagfälten och inte minst om de som vägrade låta sig hunsas. Vi kommer att inleda vår artikelserie med att fokusera på svenska uppror genom tiden. Vi berättar om de som reste sig upp och slog tillbaks. Ibland får man höra att vi i Sverige är ett beskedligt folk som minsann aldrig skulle göra revolution. Vår historia är tvärtom full av uppror och av kämpande folk som fört samhällsutvecklingen framåt. Rebell berättar här om revolutionärerna i Sveriges historia. Vi ger här historien om när det bildades en revolutionär bondehär i Skåne i protest mot adeln och kronan. Men låt oss gå tillbaka till början, till det tidiga 1800-talet när kapitalismen ännu var ung och det var liberalerna som var de revolutionära i Sverige.

Arbete, den nya dygden
Vi får numera alltid höra att man ska se till sitt eget. Man ska jobba på och vara nöjd med sin tillvaro. Är man inte nöjd så ska det inte gå ut över någon annan, för det är ju trots allt ens eget fel att man inte kan vara nöjd med sin situation. ”Kom fan inte och klaga på andra för att inte du lyckas” som en före detta jobbarkompis för några år sedan sa.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion