Studera, kämpa, lär!

Rebell 2012-4: Feminism

Framsida

Feminism

Idag är kvinnan underordnad mannen. Mannen är normen och kvinnan undantaget. Så har det varit historiskt och så är det nu. Men så behöver det inte vara i ett framtida samhälle. Det patriarkala systemet, mannens överordning, är en integrerad del av kapitalismen. Därför krävs det en särskild kamp – kvinnokampen.
I detta nummer skriver vi om kvinnokampens historia, vi granskar Sverigedemokraternas kvinnopolitik och vi berättar om RKU:s jämställdhetsarbete.

Vi träffar också Kawa Zolfagary, mannen bakom Facebook-fenomenet Vita Kränkta Män, samt professorn och författaren Fanny Ambjörnsson. Allt detta och mycket mer i Rebell #4-2011.

Ta en prenumeration för 100 kr!

Valda artiklar


s 4-5 – läs som pdf! (968 kb)

Kvinnokampens historia
Kampen för kvinnors rättigheter har en lång och lärorik historia. Rebell visar på hur kampen för rösträtt hänger ihop med kampen för lika lön och rätten till den egna kroppen.


s 14-15 – läs som pdf! (146 kb)

Skönhetsindustrin påverkar oss alla
I alla länder finns det massor av kvinnor som vill se unga och vackra ut. Skönhetsindustrin är därför ständigt växande. Världens mest sålda anti-agecréme säljs var 26:e sekund någonstans i världen. Och då finns det hundratals andra märken att välja mellan. För att vara snygg betyder mycket, fattiga som rika vill känna sig vackra och det kan också vara avgörande för om du får ett jobb eller inte, och hur du bemöts av andra människor. En snygg och sminkad tjej får mer respekt än en som är oduschad och ser trött ut. Det vet alla och därför fortsätter vi att lägga tid och pengar på make-up och annat.


s 18-19 – läs som pdf! (615 kb)

Kvinnokampen under socialismen
Kvinnokampen och kampen för socialism går hand i hand. Privategendomen och införandet av arvssystem satte kvinnan i en underordnad ställning. Under socialismen finns förutsättningarna för kvinnans frigörelse, men det är inget som kommer av sig självt. Rebell går igenom kvinnans samhälleliga ställning och tar upp Kuba som ett exempel.

Dessutom...

Ledare: Dags att vända på pyramiden!
Samhällets ekonomiska kris har för många blivit en personlig kris. Dagligen träffar eller hör vi om de som slås ut. Sjuka som blir utförsäkrade trots att de inte kan arbeta. Arbetare som blir varslade från jobbet. För att inte tala om alla de tiotusentals – framförallt ungdomar – som arbetar på olika sorters av tidsbegränsade anställningar. Dessa varslas inte, företaget slutar bara att ringa.

en kvinna ett kön ett film
Att kolla på pornografi är vanligt bland unga människor, både tjejer och killar. Men synen på kvinnan och sex i porren påverkar oss mer än vad många vill erkänna. Porrindustrin omsätter miljarder och tjänar på att förenkla och anspela på kvinnans roll som en enda sak – ett kön.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion