Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Rebell 2014-3

Framsida

Det viktigaste valet

Det tredje numret för 2014 är till stora delar vigt åt valet – ett valspecial-nummer om man så vill. Med temarubriken pekar vi i RKU på vad som vi anser är det viktigaste du kan göra i år, nämligen att organisera sig.
I numret presenterar vi vår politik i några utvalda sakfrågor. Numret innehåller också en granskande text av de fem oppositionspartierna, en intervju med Kommunistiska Partiets (nyvalde) partiordförande och mycket mer.

Ta en prenumeration för 100 kr!

Valda artiklar


s 4-7 – läs som pdf! (277 kb)

Gör ditt livs viktigaste val
I höst är det val till riksdag, landsting- och kommunfullmäktige. Var fjärde år får medborgarna rösta fram vilka politiker som ska sitta vid makten. Men det finns ett viktigare val du kan göra. Att organisera dig tillsammans med andra för att förändra Sverige och världen är det viktigaste valet du kan göra.


s 26-27 – läs som pdf! (150 kb)

Möt de äkta moderaterna
Rebell har träffat den numera rikskända teatergruppen Nationalscen för ett samtal om konstens gränser, moderaternas politik och om hur det är att stå och dela ut flygblad med Fredrik Reinfeldts citat på.

Dessutom...

Ledare: Ingen åsiktspolis i klassrummet
Numrets ledare behandlar det faktum att du som elev snart kan komma att bli rapporterad till Säpo av din lärare om du skulle uttrycka "fel åsikter".

Rebell granskar oppositionen
Att alliansen för en politik för överklassen och att de under de gångna åtta åren försämrat för vanligt folk är för oss uppenbart. Mycket pekar också på att de kommer få väldigt svårt att bli omvalda. Frågan som vi måste ställa oss blir då: hur ser alternativet ut? Rebell presenterar här en kort genomgång av de fem oppositionspartierna.

Istället för betygshets – en skola för alla!
Skolan. Där vi ungdomar ska utbildas att gå ut i samhället och in i arbete. Men den svenska skolan håller på att haverera. Här presenteras kortfattat varför skolan är i kris samt RKU:s skolpolitik.

Olagliga människor?
Över 50 miljoner människor runt om i världen beräknas i denna stund befinna sig på flykt. Så många har det inte varit sedan andra världskriget. Av dem är ca 30 miljoner internflyktingar, på flykt i sitt eget land. De flesta kommer aldrig till Europa. Ett fåtal gör.

Förbjud bemanningsföretagen!
Idag är det verkligen inte lätt att som ung få ett tryggt arbete med schyssta villkor. Inte nog med att en fjärdedel av de som är under 25 år saknar arbete: av den arbetande gruppen unga är det många som inte vet om det kommer ha kvar sitt arbete nästkommande månad.

Internationell solidaritet – kamp mot utsugning och förtryck
Det internationella arbetet har alltid varit en stor och viktig del av RKU:s politik. Trots att klyftor och orättvisor ökar i en skrämmande takt här i Sverige så är vi en del av den rika världen, med löner och arbetsförhållanden långt bättre än i världens fattiga länder. Vår värld har länge, till följd av kapitalismens och kolonialismens härjningar genom historien varit uppdelad.

Mot förtrycket av kvinnan
I Sverige finns en mängd olika maktstrukturer. Patriarkatet är ett av dem. Patriarkatet som samhällsordning har män som norm och kvinnor som undantag. Detta visas överallt i samhället.

Krönika: Kapitalets reservarmé
Roger Borg, medlem i RKU-Helsingborg, skriver om hur det känns att stå utan arbete.

Krönika: Organisera dig med oss i RKU
André Andersson, medlem i RKU-Karlstad, berättar hur det gick till när han beslutade sig för att organisera sig i RKU.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion