Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Rebell 2017-1

Framsida

Diktatur

Årets första nummer av den revolutionära tidningen Rebell har temat diktatur. I tidningen finns flera artiklar och krönikor som resonerar kring begreppet diktatur på olika sätt. Här hittar du texter om historiska skeenden såsom Pariskommunen och om fackets utveckling i Sverige. Du kommer även att kunna läsa en intervju med en palestinier som menar att staten Israel, som utger sig för att vara Mellanösterns enda demokrati, i själva verket förtrycker det palestinska folket. Här finner du även krönikor om hur demokratin i skolan och på arbetsplatserna bör utvidgas.

Ta en prenumeration för 100 kr!

Valda artiklar


s 4-6 – läs som pdf! (156 kb)

Marknadens diktatur
Enligt en rapport från januari 2017 uppger hjälporganisationen Oxfam att 8 personer nu äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens totala befolkning. I en artikel beskriver Nadja Lundberg hur den demokrati vi idag lever i är halv och menar att det är nödvändigt att även den ekonomiska makten och kontrollen över produktionen styrs demokratiskt.


s 12-17 – läs som pdf! (593 kb)

Proletariatets diktatur
I en artikel resonerar Moa Hamark kring begreppet diktatur och skriver om skillnaderna mellan marknadens- och proletariatets diktatur. Begreppet Proletariatets diktatur lyfts ofta fram för att måla upp oss kommunister som antidemokrater. Men vad innebär det egentligen?


s 12-17 – läs som pdf! (593 kb)

Pariskommunen
I en artikel ger Jonathan Lagnebjörk en historisk tillbakablick på det första exemplet på proletariatets diktatur: Pariskommunen. Liksom många andra revolutionsförsök är Pariskommunen något man sällan lär sig något om i skolan men i de tre månader som kommunen varade, innan den blodigt slogs ned, gavs ett exempel på proletariatets diktatur i praktiken.

Dessutom...

Ledare: Välj fredens väg istället för Nato:s
I maj förra året röstade en oenig riksdag igenom Nato:s värdlandsavtal med Sverige. Under september i år kommer den största militärövningen i Norden på 20 år att äga rum. Vi i RKU kommer tillsammans med andra organisationer att vara med och organisera den stora demonstration som kommer att hållas i Göteborg den 16 september. Delta du också!

Krönika: Drömmen om en demokratisk vård
Oliver Carlberg har nu arbetat i snart ett år inom hemtjänsten i Uppsala. I en krönika beskriver han den stress och underbemanning som är vardag för de anställda.

Gramsci och den kulturella hegemonin
Ivo Thomasson drar lärdomar av Antonio Gramscis texter och liv samt ställer sig samma fråga som Gramsci gjorde på sin tid: hur kan världen se ur som den gör?

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion