Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Vad kostar oss ett medlemskap?

Lenita Åberg

Vad kostar ett medlemskap i Nato? Bortsett från att VIP-kortet med Nato skulle dra oss in i en kärnvapenallians, orättfärdiga konflikter (med otaliga mördade människor, sönderbombade hem och flyktingströmmar till följd) och en eventuell provokation mot Ryssland, så skulle det också svida rejält i statskassan. Idag läggs cirka 1,1 procent av BNP årligen på försvaret, vilket motsvarar 41 miljarder.
Om Sverige nu blir en officiell och betalande allierad till Nato får man hosta upp mer än det dubbla.
Nato anser att 2% av BNP bör läggas på det egna försvaret, från 41 miljarder till cirka 80 miljarder. Det ska tilläggas att om fakturan stämplas med den summan är det den absolut lägsta. Med ett sådant eftersatt försvar som Sverige har idag kan ytterligare miljarder behövas skjutas till.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen menar på att inträdet för att få komma in Natos tivoli endast ska ses som ett riktmärke. Att det ligger på den egna nationen att besluta om. Jag frågar mig när Nato någonsin har värnat om nationers självbestämmanderätt och suveränitet? Har inte Rasmussen hängt med i Trump och hans packs påtryckningar om att det är dags för Nato-länderna att hosta upp pengarna?
Kvittot på Nato-medlemskapet beräknas inte av den enskilda nationen, Rasmussen, utan av Natos riktlinjer och där helst supermakten USA. De (flesta) Nato-länder som länge snålat med bidragen till Natos gemensamma dödskassa svettas nu rejält - det är dags att betala för krigsjippot.

Minst 80 miljarder, det är »mycket pang för pengarna« som Folkpartiets Allan Vidman så positivt uttryckte sig en gång gällande Nato-medlemskapet. Vi kan alltså antingen lägga vår statsbudget på fyrverkerishow, ond bråd och död, eller vaddå? Någonstans måste det skäras ner - vad ska bort för att vi ska få röka cigarr och leka med tennsoldater i högkvarterets innersta rum?

Minst 41 miljarder måste alltså hämtas någon annanstans ifrån vår statsbudget. Vad sägs om att dra in alla bostadsbidrag, vårdbidrag för funktionshindrade barn och alla utgifter för rehabilitering och sjukpenning - då har vi så det räcker. Den som är sjuk, har funktionshindrade barn eller för hög hyra får klara sig bäst den vill. Kanske kan du hyra ut ditt förråd till Nato att förvara kärnvapen i - då behöver du inget bostadsbidrag. Pensionärer, de har ju knappast det svenska försvaret och Nato något nytta av? Den ekonomiska tryggheten vid ålderdom utgör ca 39 miljarder av statsbudget, Nato kan säkert tänka sig att skjuta av våra alla åldringar så har vi täckt nästan hela krigskalaset.

Att löpa linan ut och bli tjenis med Nato fullt ut kostar oss vår självbestämmanderätt. Vi säljer vårt eget land. Vårt territorium kommer att förvandlas till en lagerlokal att förvara kärnvapen i.
Att gå med i Nato är att outsourca vårt försvar och vår säkerhet. Dock förvånar det inte mig så värst. Rikets säkerhet outsourcas hela tiden, se bara på Transportstyrelsens IT-skandal. Outsourcing är det hetaste på innelistan. Vi rear ut Sverige.

Nedskärningarna inom vård, skola och omsorg är idag normen för vårt samhälle. Personal inom vården går på knäna. Dödsolyckor sker. Kvinnor tvingas förlösas i bilar längs med snökantade vägar för att ännu ett BB har lagts ner eller är överbelamrat. Psykiatrin är bortspolad av regeringens tsunamivåg av besparingar. Elevers skolgång är skakig och kantig. Fler än någonsin tar sig inte igenom hela. Lärare efter lärare får nog av att arbeta under kassa villkor och för hög belastning. De kastar in handduken eller går in i väggen. Alla dessa nedskärningar skulle garanterat bli fler och ännu större i och med ett Nato-medlemskap.

USA är uppenbarligen den glittrande drömmen, ja, slutmålet som den svenska regeringen siktar på. USA lägger biljontals kronor på sitt försvar och utgifterna ökar hela tiden. Samtidigt tvingas människor att ta sitt eget liv genom att hoppa från höghus i New York för att de inte har råd att betala sina sjukvårdskostnader.
Gata upp och gata ner kantas av hemlösa. Klyftorna är enorma. Misären för folket ökar lavinartat. Försvaret framför det egna folkets välmående är USA:s motto. Med ett Nato-medlemskap blir det bomber, kulspruteregn, kärnvapenkonflikter och bidragande till flyktingströmmar massdöd istället för ett fungerande samhälle som tar hand och värnar om sina medborgare är vad Sverige likt USA skulle få. Det är vad Nato kostar oss.

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion