Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Innehåll

RKU på ManiFiesta i Belgien

Den 23-24 september var vi två RKU:are som besökte den socialistiska festivalen ManiFiesta i Belgien, inbjudna av det kommunistiska ungdomsförbundet Comac. Festivalen anordnas för andra året i rad av bland annat det Belgiska Arbetarpartiet, som har kontakter med RKU:s moderparti Kommunistiska Partiet och Comac samt en rad olika progressiva organisationer. Med totalt 7500 besökare, intressanta föredrag, musik, idrott, kultur och ett stort internationellt inslag var festivalen mycket lyckad och ett riktigt smörgåsbord för två svenska revolutionärer.

Festivalscen
Festivalscen
Tältplats
Tältplats

Förutom att vi hade ett eget bokbord där vi delade ut information om RKU och pratade med intresserade om situationen i Sverige så deltog vi också i debatter och diskussioner om situationen i Grekland med kamrater från KNE, ungdomsförbund till KKE som spelar en ledande roll i kampen mot nedskärningarna i landet. Vi pratade också med kommunister från många olika länder samt givetvis med många belgiska kamrater.

Situationen i Belgien är komplicerad på många sätt, där många högerkrafter vill splittra landet i en franskspråkig del (Vallonien) och en flamländskspråkig del (Flandern). Grunden till detta är en klassisk »härska genom att söndra»-taktik där de rika försöker skylla krisen och nedskärningarna på den fattigare vallonska (franskspråkiga) delen av landet. Dessutom är industrin koncentrerad till Flandern, där de flamländska kapitalisterna inte vill dela med sig av sina rikedomar till det mer eftersatta Vallonien.

Comac, och deras moderparti, arbetar mot splittringen och menar att alla belgare måste hållas ihop. Istället menar man att kapitalisterna är de som ska betala kapitalismens kris, vilket vi i RKU kräver hemma i Sverige också. I denna situation var festivalen ManiFiesta ett utmärkt sätt att föra samman människor från båda sidorna under solidaritetens fana. Festivalen var också den största politiska sammankomsten på många år i Belgien, större än liknande arrangemang som anordnats av högerpartierna.

Vi som besökte festivalen kunde åka hem till Sverige, nöjda med att ha träffat revolutionärer från Belgien och övriga världen, lärt oss en massa om situationen i Belgien samt inte minst låtit oss inspireras av en proffsig och väldigt rolig festival!

August Eliasson & Povel Johansson

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion