Studera, kämpa, lär!

Innehåll

EU och privatiseringshelvetet

Den som är beroende av att tågtrafiken ska fungera för att ta sig till skolan, arbetet eller kanske för att hälsa på släktingar under julledigheten får hålla tummarna för en snöfattig vinter.

Problemen med förseningar och inställda tåg som drabbade landet förra vintern lär komma tillbaka om Sverige också i år får en vinter med snö. Styckningen och utförsäljningen av SJ har gett oss en uppsjö av olika privata företag som står för både underhållet och driften av järnvägen. Alla med sitt egna upphandlingskontor och sin egen byråkrati som gjort driften och underhållet både dyrare och sämre.

Vårdföretaget Carema Care har som många andra företag en slogan: »Omsorg på dina villkor». Efter rapporterna i media om vanvården, blöjvägningarna och den inhumana behandlingen våra äldre på Carema, så vet man inte om man skratta eller gråta åt företagets slogan.

I upphandlingsreglerna för skolmaten så är det förbjudet att kräva att maten ska vara producerad lokalt, något som vore bra för miljön och säkert också för smaken. Allt för att företagen ska kunna »konkurrera på lika villkor».

Exemplen på hur dom privata företagen eller med ett nyare ord &raquo:entreprenörerna&raquo: förstör vår välfärd är många. Dessa företag som ofta utan risk får betalt av oss skattebetalare för att skära ner i och försämra våra skolor, ålderdomshem, vårt järnvägsnät osv. För att senare kunna stoppa dom pengar som blir över i egen ficka.

Detta privatiseringshelvete som pågått i Sverige alldeles för länge är till stora delar ett resultat av vårat EU-medlemskap. Där man i direktiven skriver om att &raquo:konkurrensutsätta offentlig verksamhet&raquo:. Vilket innebär privatiseringar av det som förut var i allmänhetens ägo och under i alla fall någon form av demokratisk kontroll. Dom kapitalister som vi göder med våra skattepengar, som gör stora vinster på det som förut var ägt av svenska folket, skrattar hela vägen till banken. Grekerna och italienarna som nu ska piskas till att privatisera och skära ner ännu mer i det offentligt ägda strejkar och protesterar. Svenskarna måste börja göra samma sak. Skrika högre och mera tills Sverige lämnar Europeiska Unionen och börjar ta tillbaka det som en gång tillhörde oss.

Sverige ut ur EU!

Filip Astvald

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion