Vi bygger det kommunistiska ungdomsförbundet!

Innehåll

Uttalande från RKU:

Frige Johan och Martin! Avsätt Carl Bildt!

Den 27:e december, samtidigt som mellandagsrean här hemma i Sverige just satt igång och samtidigt som utrikesminister Carl Bildt valt att åka på utlandssemester, fastställdes domen mot de två journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye till 11 års fängelse. Sedan i juli har de suttit fängslade i Etiopien och dagarna innan jul dömdes de slutligen till terroristbrott i en absurd och rättsvidrig rättegång.

Johan och Martin befann sig i Ogadenprovinsen för att undersöka det svenska oljebolaget Lundin Oils inbladning i de fördrivningar och folkmord som skett i området. Två modiga journalister som utövar sitt yrke i ett riskfyllt men också politiskt känsligt område. Den etiopiska regimen är en nära allierad med USA och i området har flera europeiska oljebolag verkat de senaste åren, vars verksamhet gynnats av fördrivningen och folkmorden.

Ett av bolagen som haft verksamhet i området är svenska Lundin Oil, där Carl Bildt tidigare suttit i styrelsen. Lundin Oils verksamhet i området köptes senare upp av bolaget Africa Oil – som även de har familjen Lundin som största enskilda ägare. Så står svenska kapitalister och vår arrogante utrikesminister fortfarande med fingrarna i den smutsiga kakburken.

Domen är en stor skandal, men nästan lika skandalöst är den svenska regeringens och Carl Bildts agerande. En tystare diplomati än någonsin, en mer ointresserad och arrogant Bildt än någonsin och än mer hycklande liberaler än någonsin. Yttrandefriheten är tydligen bara värd att försvara när det tjänar i kapitalets och stormakternas intresse.

I grunden handlar det just om detta, att kräva att vår regering står upp för de vackra ord man så gärna använder om pressfrihet och yttrandefrihet. Det är upp till bevis när två svenska journalister sitter fängslade i ett främmande land, gripna och dömda på uppenbart falska grunder i en konflikt där det finns tydliga politiska och ekonomiska intressen.

RKU kräver att den svenska regeringen agerar för att få våra journalister fria! Våra tankar och vår solidaritet går till Johan och Martin, till deras familjer och inte minst till alla de vänner, bekanta och andra som engagerat sig i fallet de senaste månaderna. Men vår solidaritet går också till de etiopier som kämpat mot regimens och oljebolagens härjningar och folkmordspolitik i Etiopien. Kampen fortsätter mot nykoloniala rövartåg och för pressfrihet och yttrandefrihet.

Frige Johan och Martin!
Avsätt Carl Bildt!

RKU:s centralstyrelse

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion