Socialismen är framtiden - framtiden är vår!

Innehåll

Syrien: Propaganda kring fransk journalists död

Förra veckan publicerade Proletären en intervju med den brittiske journalisten Lizzie Phelan som befinner sig i Syrien för att göra en dokumentär om det propagandakrig som pågår mot landet. Phelan skulle ha varit med i den grupp journalister som utsattes för en granatattack i staden Homs för två veckor sedan, där den franske journalisten Gilles Jacquier dödades, tillsammans med 8 civila syrier.

Media i väst samt arabiska kanaler som al-Jazeera pekade snabbt ut regimen som skyldig, trots att journalisterna reste tillsammans med regimrepresentanter och trots att attacken skedde i ett område där regimen anses ha stort stöd. Även talespersoner för den väststödda syriska oppositionen och den väpnade gruppen Fria Syriska Armén anklagade regimen för attacken. Lizzie Phelan påpekade redan i Proletärens intervju det orimliga i sådana anklagelser och under den senaste veckan har fler vittnesmål och uppgifter kommit fram som går emot propagandabilden i västmedia, vilket nu också flera större tidningar i väst tvingas att erkänna.

Den 20:e januari publicerade den franska morgontidningen Le Figaro, som tidigare deltagit i hetsen mot Syrien, en artikel där flera källor citeras om granatattacken som dödade den erfarne franske journalisten. En tjänsteman i en människorättsorganisation stationerad i Homs och därtill motståndare till regimen, berättar för Le Figaro att attacken mot journalisterna var en ”blunder” av Fria Syriska Armén och att granaterna avfyrades från Bab Sba'a, ett känt fäste för oppositionen i staden. Andra media, som brittiska BBC, citerar representanter för Arabförbundets observatörsgrupp som befann sig i Homs samtidigt som attacken. Även de menar att Fria Syriska Armén låg bakom attacken.

”Misstag” av Fria Syriska Armén
Den internationella journalistgruppen, bestående av bland BBC och CNN, som befann sig i Homs hade samarbetat med en nunna, Syster Agnes-Mariam, för att få hjälp med kontakter i staden. I en intervju för Lizzie Phelan berättar hon om att journalisterna fått resa fritt och självständigt men att detta också bidragit till att Fria Syriska Armén troligtvis tagit fel på journalisternas plats vid attacken. Målet var inte västerländska journalister utan de civila som demonstrerade för regimen, mot bland annat Fria Syriska Arméns ständiga terrorattacker. Syster Agnes-Mariam menar också att de övriga journalisterna, trots attacken, fortsatt att förvränga information och ljugit medvetet. Propagandan i västmedia fortsätter alltså, trots att allt tyder på att den väpnade väststödda oppositionen nu mördat en av deras egna. Samtidigt fortsätter attackerna i städer som Homs och Hama. Väpnade gäng mördar civila och de religiösa spänningarna ökar, en utveckling som bara Syriens fiender tjänar på.

August Eliasson

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion