Studera, kämpa, lär!

Innehåll

Biljetter ska kontrolleras av ockupationsväktare

Det brittiska multinationella säkerhetsbolaget G4S har sedan ett par år tillbaka etablerat sig i Sverige. Under våren pågår upphandlingar om att ta över kontrollantverksamheten för Västtrafik i Västra Götaland och sedan ett tag vaktar företaget även Riksdagshuset i Stockholm.

Det är snarare en regel än ett undantag att ett multinationellt företag har blod på sina händer. Det är inbyggt i den kapitalistiska logiken att sätta vinsten före allt – före sina anställda, före människoliv och före miljön. G4S är inget undantag. Företaget förser den israeliska ockupationsmakten med säkerhetsutrustning och personal och är med och sköter bland annat apartheidstatens checkpoints och tortyrberyktade fängelser. Dessutom anlitas G4S i de illegala bosättningarna på västbanken, där extrema sionister bedriver en folkfördrivning av palestinier. Uppenbarligen är företaget bra på att agera ockupationsmakt, då nettovinsten för år 2010 landade på hela 2,6 miljarder kr.

Vi förstår att våra korrupta riksdagspolitiker behöver vaktas av ett rasistiskt ockupationsbolag. Vanliga resenärer i Västra Götalands kollektivtrafik borde dock inte behöva ha att göra med detta rasistiska bolag. En enkel åtgärd kunde vara att införa nolltaxa. Då hade vi sluppit både multinationella rasistföretag, dyra betalsystem och dryga kontrollanter. För övrigt anser vi att apartheidkapitalister som G4S måste bekämpas - såväl på Västbanken som i Västra Götaland.

August Eliasson

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion