Nej till Nato!

Uttalande antaget av RKU:s fjortonde kongress, 30 maj - 1 juni 2019, i Göteborg

Vi har under den gångna kongressperioden fortsatt sett ett aggressivt Nato som i vanlig ordning krigslystet letat efter skäl att ta till vapen i imperialismens namn. I Syrien har man förutom stödet till de minst sagt tvivelaktiga krafter som motarbetar Assad-regeringen också agerat direkt med kryssningsmissiler. Detta skedde istället för utredning av de påstådda syriska kemgasattacker som världsmedia rapporterat om.

Vi vet att USA och deras påhejare både i Sverige och internationellt inte bryr sig om mänskligt lidande eller brott mot mänskliga rättigheter, trots alla floskler de häver ur sig. Detta bevisar de återigen genom sitt handlande i Syrien där hot, våld och stöd till terrorister ersatt dialog och militär nedrustning.

Också det venezuelanska folket har fått smaka på USA-imperialismen när deras regering gått på tvärs med de globala kapitalisternas intressen. Natos del i det hela har varit att vapenskramla och hota med ”militär intervention”, dvs ett rent angreppskrig. Det hela kulminerade istället i den misslyckade USA-stödda statskupp som ägde rum tidigare i år. USA använder Nato för att tvinga in länder under sitt inflytande och sätta länder på plats som inte följer USA:s väg.

Här hemma i Sverige har samtliga riksdagspartier som vanligt helt ställt sig bakom US-amerikansk krigspolitik medan svensk media utan att ifrågasätta sprider Natos propaganda. Detta är visserligen inget nytt utan snarare de senaste vändningarna i en utveckling vi sett under lång tid. Detta i en tid då de stora krigsmakterna rustar upp sina arméer och där det pågår handelskrig mellan USA och Kina. Istället för att värna den svenska alliansfriheten sällar sig riksdagspartierna till Nato och USA, i en tid då det svenska självbestämmandet är viktigare än någonsin.

Parlamentariska partiernas flathet lämnar desto större utrymme för oss att bedriva en offensiv antiimperialistisk politik. Det är därför viktigare än någonsin att vi fortsätter driva vår linje i fråga om Nato, antiimperialism och nationellt självbestämmande.

Vi i RKU värnar alla länders rätt till självbestämmande och vi kommer alltid protestera mot imperialistiska krig och interventioner som går emot folkrätten och den nationella autonomin. Vi kommunister kommer alltid kämpa för ett samhälle där lidanden och misär orsakade av imperialistiska krig är ett minne blott!

Nato ut ur Sverige!