Studera, kämpa, lär!

Rebell 2005-2

Presentation av numret

Sommarjobbet är många ungas första möte med arbetslivet. Ofta utnyttjas detta av giriga företag som låter ungdomar jobba med dåliga villkor. I detta nummer tar vi därför upp de rättigheter som du har på sommarjobbet. Numret innehåller också bland annat artiklar om EU:s nya grundlag. Andra världskriget och fildelning.

Artiklar

 • Ingen händelse är isolerad, allt som sker får konsekvenser. Men det där med orsak och verkan är lite lurigt, inom politik och samhällsvetenskap är det svårt att veta säkert och åsikterna går isär både om vad som är och vad som leder till vad. De exakta konsekvenserna av till exempel hårdare straff eller sänkt alkoholskatt lär diskuteras länge än. Och hur är det med pornografi och könsdiskriminerande reklam, är de medskyldiga till eller speglingar av det patriarkala samhället?

 • »Den nya arbetarledaren» Fredrik Reinfeldt bor med sin fru och familj i Täby kommun. De är de stora vinnarna på sin egen politik.

 • TV4 repriserar Band of Brothers lagom till 60-årsfirandet av krigsslutet. För något år sedan var det dagen-D och Menige Ryan som gällde för hela slanten. Infanterister med leriga kängor som kom över havet - när kriget i det väsentliga var avgjort - för att rädda Europa. Inte en sovjetisk stridsvagn så långt ögat kunde nå.

 • Rebells ringde till LUF:s distriktsombudsmän för att få veta hur många de egentligen var; sammanställning visar att de knappt når över 1 000 medlemmar. Det skulle innebära att varannan ungliberal inte finns. Apport, Janne Josefsson!

 • Demokrati är att vanliga människor inte skall kunna påverka politiken. Därför är det absolut inte demokratiskt att låta svenska folket rösta om EU:s nya grundlag. Frågan är för svår, och svenska folket är för efterblivet för att fatta beslut - påstår EU-anhängarna.

 • Det Kommunistiska partiets och RKU:s bokhandel i Jönköping utsattes nyligen för ett attentat. Lokalerna stacks i brand och alla boende i fastigheten fick evakueras.

 • »And what you do is question everything they say do every goal, ideal or value they keep pushing on you If they ask you to believe it question whether it's true If they ask you to achieve is it for them or for you?»

 • Att det homofobiska förbundet KDU gjorde sig av med sin öppet homosexuella ordförande kom inte som någon överraskning. Men att valet skulle komma att stå mellan en före detta nazist och en högerkristen livetsordare är nog mer magstarkt än vad någon kunde tro. Rebell vill gratulera unghögern för att de ännu en gång vågar visa att de är riktiga reaktionärer.

 • På 1:a maj gick startskottet för Syndikalistiska ungdomsförbundets kampanj »klasskampen tar inte semester». Denna kampanj går ut på att man ska mygla, sno och lata sig så mycket som möjligt på sommarjobbet.

 • Efter flera års mörkläggning har en förskingring inom Liberala ungdomsförbundet (LUF) polisanmälts.

 • Granskningsnämnden har fällt samhällsprogrammet Kaliber i P1 för att det stred mot kravet på saklighet i reportaget om RKU. Granskningsnämnden kritiserar Kaliber för att ha påstått att statliga bidragspengar använts till resor. Nämnden ansåg att detta var så missvisande att det stred mot kravet på saklighet.

 • Den senaste tiden har fildelning och nedladdning av musik diskuterats flitigt i media och ett krig pågår mellan antipiratbyrån, som motarbetar fildelning, och piratbyrån, som istället förespråkar det. Kriget bröt ut i samband med att den nya lagen om upphovsrätt, som ska träda i kraft den första juli i år, kom på dagordningen.

 • RKU tar fram tyngre paragrafer än skolverkets riktlinjer i kampen för likabehandling på skolorna. Nu anmäls rektorer för brott mot grundlagen när de beslagtar flygblad från RKU:are som går på skolan.

 • Nu när Knutbypastorn Helge Fossmo är upptagen med botgöring är det nya gäster hos den israeliska ambassaden. Johan Ulff skriver för Rebell om vilka som med jämna mellanrum smörjer kråset hos den nya ambassadören Eviatar Manor vars svenska favoriträtt enligt Förenade israelinsamlingen är sill med gräddfil och äpple...

Bli medlem i RKU!

RKU är ett revolutionärt ungdomsförbund för arbetar- och vänsterungdomar.
Vi tar kamp mot kapitalismens utsugning och imperialismens krig. Vi säger att socialismen är framtiden.
Vill du arbetarpolitik och socialism? Kom med oss!
Läs mer

RKU i aktion