Stoppa marknadshyrorna!

Uttalande antaget av RKU:s femtonde kongress 14-15 maj 2021, i Göteborg.

Vi har ett tufft pandemiår bakom oss där många förlorat hela eller delar av sin inkomst på grund av uppsägningar och permitteringar. Det är många som har oroat sig över hur de ska betala sin hyra. I den frågan tornar ytterligare mörka moln upp sig.

Den första juli i år kommer riksdagen besluta kring införande av marknadshyror, eller fri hyressättning som det också kallas, för nybyggnationer. Utredningen och beslutet är en del av Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Beslutet gäller endast nybyggnationer, men gör att man i praktiken luckrar upp modellen med kollektiv förhandling mellan hyresvärd och de boende. Det vore naivt att tro att ett sådant beslut inte skulle komma att påverka alla oss som bor i hyresrätt i Sverige. Marknadshyror skulle innebära hyreshöjningar på 51 procent i Stockholm, 32 till 50 procent i Göteborg, 24 procent i Helsingborg och 43 procent i Luleå. I Berlin där marknadshyror i praktiken infördes så rusade hyrorna upp med 93 procent på tio år fram tills att man 2020 införde ett hyrestak.

Det är redan dyrt att hyra i Sverige idag och alldeles för svårt att hitta en lägenhet, särskilt för oss unga som i många fall saknar fast anställning eller studerar. Man får stå otaliga år i kö medans man flyttar runt på korttidskontrakt, bor i andrahand eller kvar hemma. Idag bor ca 238000 unga i Sverige mellan 20 och 27 år ofrivilligt kvar hos sina föräldrar. Marknadshyror kommer inte åtgärda några av de problem vi ser idag, tvärtom. Marknadshyror kommer leda till ökad trångboddhet och spä på segregationen än mer. Detta är bara ännu ett steg i hur Sverige sen 1993 mer och mer anpassat sin bostadsmarknad för de som tjänar pengar på den istället för att fylla behovet av bostäder för alla.

Vi i Revolutionär Kommunistisk Ungdom anser att bostäder måste betraktas som vad de faktiskt är, en förutsättning för ett värdigt liv och en grundläggande mänsklig rättighet. Vi vill ha ett stopp för hyreshöjningar, renovräkningar, ombildningar och kräver att det byggs fler bra och billiga hyresrätter. Ingen ska tvingas skuldsätta sig för att köpa en bostadsrätt. Vi säger därför nej till marknadshyror!