75 år av förtryck och kamp - Leve Palestina!

Uttalande antaget av RKU:s sextonde kongress, 19-20 maj 2023, i Göteborg.

15:e maj blev det 75 år sedan Al Nakba - ”den stora katastrofen” - då hundratusentals palestinier fördrevs från sina hem samt byar och städer tillintetgjordes när det koloniala projektet Israel bildades. Fördrivandet görs för att bygga bosättningar som är olagliga enligt internationell lag. Denna etniska rensning som började för 75 år sen pågår än idag. Med kränkande apartheidlagar och en våldsam militär uppbackad av USA präglas palestiniernas vardag av förtryck. Israels militär attackerar, bombar och mördar regelbundet, till och med barn. I början av april detta år, bara första tredjedelen av året, hade Israeliska militären mördat 95 palestinier, varav 17 var barn.

Idag riskerar detta förtryck att bli hårdare med bildandet av den mest fascistiska och ultranationalistiska regeringen i Israels historia. Med Benjamin Netanyahu tillbaka vid rodret har han tillsatt Itamar Ben-Gvir som Israels nya minister för nationell säkerhet, en person som länge idoliserat massmördare av palestinier. Hans post inledde med en marsch till palestinska al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Våldet och det högerextrema är dock inget nytt som vi vet. I början av kongressperioden mördade Israel amerikansk-palestinska journalisten Shireen Abu Akleh helt öppet och attackerade även begravningen. Exemplena på Israels övervåld är många.

Men vad gjorde vår regering på minnesdagen av al-Nakba? Sveriges utrikesminister Tobias Billström mottog Israels utrikesminister Eli Cohen för att stärka Sveriges relation till Israel. Det första officiella besöket av en Israelisk utrikesminister på 22 år. Detta är ett skarpt svek mot det palestinska folket! RKU menar att alla som står upp för internationell rätt och mänskliga rättigheter har en plikt att stötta det palestinska folkets kamp för frihet!

Palestinierna har all rätt att försvara sig, men också att slå tillbaka mot den israeliska ockupationen.

Varje motstånd bemöts med extremt våld, långa fängelsestraff, kollektiv bestraffning, förnedrande kontroller och vägspärrar. Palestinierna har dock visat en stor uthållighet, och varje ny generation skapar nya vägar för motståndet. Palestinierna visar att de inte kommer ge upp kampen förrän de är fria. För ett enat folk kan aldrig trampas ned!

15:e maj innebär också 75 år av kamp från det palestinska folket! Kamp mot Israels apartheid och våld! Kamp för sina mänskliga rättigheter och sin frihet! Kamp för ett fritt Palestina!

  • Bojkotta Israel!
  • Solidaritet med det palestinska folket!
  • Det är rätt att göra motstånd!