Kommentar till regeringsbildningen

Efter förra veckans överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har nu Vänsterpartiet förklarat att man inte kommer rösta ja till en sådan regering. Eftersom en sådan regering inte skulle ha gett V något som helst inflytande menar partiledaren Jonas Sjöstedt att man inte kan stötta det hela

2019-01-15
Nyhet

Istället för att kritisera de nyliberala reformerna som överenskommelsen mellan S,C och L skulle innebära var det bristen på inflytande för V som fick Sjöstedt och vänner att vända taggarna utåt. Rent krasst skulle det kunna betyda att de borgerliga partierna i uppgörelsen bara behöver backa från den punkten och sen får de sin regering.

Regeringskrisen visar oss än tydligare hur överflödiga borgerlighetens politiker är. Till och med den lilla demokratin vi har i att välja våra förvaltare av kapitalismen är värdelös när regeringen ändå avgörs av interna förhandlingar. Förhandlingar som endast kommer att avgöra om vi unga och arbetare får det jävligt eller riktigt jävligt.

För oavsett hur det går i regeringsbilden så får vi det sämre under kommande mandatperiod. Den budget som är genomröstad för 2019 är framlagd av M och KD och kommer innebära nyliberala reformer som slår hårt mot arbetare, unga och arbetslösa.

Den senaste veckan har visat oss tydligt hur död socialdemokratin är. I och med uppgörelsen med C har S visat att man är beredd att ge upp alla arbetarklassens intressen om det innebär att man får behålla makten.

Nu om någonsin är det tid att vi slutar sätta vår tilltro till den borgerliga parlamentarismen. Borgarklassen kommer inte sluta köra över oss tills vi börjar protestera. Vi ser i Frankrike hur Gula Västarna protesterat mot Macrons högerpolitik och fått igenom höjd minimilön - inte genom att rösta utan genom att gå ut på gatorna.

Det är dags att vi som kommer få det sämre under de borgerliga regeringar vi har att vänta går samman och tar tillbaka makten från korrupta politiker och ett dominerande näringsliv. Det är vi som får lida när arbetsrätten kapas, marknadshyror införs och miljöreformer slopas till förmån för skattesänkningar för de rika.

Vi i RKU kämpar för ett samhälle där alla får det de behöver, där arbetarklassen inte behöver brytas ner bara för att borgarklassen vill ha högre RUT-avdrag. Vi vill bygga ett samhälle där företagens profit inte sätts framför bra bostäder åt alla. Oavsett vem som så småningom blir statsminister kommer det inte uppfyllas i riksdagen. Kampen för ett rättvist samhälle byggt utefter människors behov förs där vi bor och lever, där vi arbetar. Kom med i kampen för ett samhälle där människovärdet sätts främst, kom med i RKU!