Fyll de vackra orden med konkret politik!

Uttalande från RKU:s centralstyrelse med anledning av de stora manifestationerna "Refugees Welcome".

I söndags samlades uppemot 15 000 människor på Medborgarplatsen i Stockholm och igår hade ungefär lika många samlats på Götaplatsen i Göteborg. De båda manifestationerna gick under parollen “Refugees Welcome”, och nu på söndag planeras det liknande manifestationer i Malmö och i Umeå.

2015-09-10
Uttalande

Att vanligt folk tar till gator och torg för att visa vad de tycker är i grunden något positivt och tyvärr något som händer allt för sällan här i Sverige. Majoriteten av de som tagit sig till manifestationerna deltog med all säkerhet med de ärligaste intentioner: vi är många som känner att medmänsklighet och humanism i tider som dessa måste manifesteras. Dels på grund av ett växande mörkbrunt Sverigedemokraterna här på hemmaplan och dels på grund av det fasansfulla lidande som gör att flera miljoner människor världen över tvingas fly sina hem. Men de båda manifestationerna lämnar en bitter eftersmak hos oss som vill sätta in den rådande flyktingkrisen i ett politiskt sammanhang.

Initiativet till manifestationerna togs av Grön ungdom och snabbt fylldes listan av de som stod bakom manifestationerna på av många politiska partier och ungdomsförbund och andra organisationer. När manifestationerna genomfördes stod av alla riksdagspartier (förutom Sverigedemokraterna) bakom parollen. På plats i Stockholm talade statsminister Stefan Löfven och i Göteborg kunde man bland annat lyssna till Birgitta Ohlsson (Folkpartiet), Mona Sahlin (Socialdemokraterna), Gustav Fridolin (MP) samt SSU:s och MUF:s respektive ordförande. Hela det politiska etablissemanget deltog med andra ord, från V till M.

Det är detta faktum som lämnar oss med en bitter eftersmak, för vad har egentligen den politiska makten att säga oss när det är de styrande politiska partierna som bär det tyngsta ansvaret för att situationen ser ut som den gör? Sverige har bidragit till att skapa misär och lidande i den region som människor nu flyr genom att delta i Afghanistankriget, kriget mot Libyen samt genom att finansiera terroristgrupper i Syrien. Detta ansvar vilar på dem och det kan de inte fly från genom att tala om alla människors lika värde och välkomna flyktingar till Sverige utan de borde istället ställas till svars för deras agerande. Detta gäller alla: från Vänsterpartiet till Moderaterna.

Vi i RKU står upp för en generös flyktingmottagning och vi försvarar asylrätten men i ett läge där miljoner människor flyr räcker det inte med att säga “välkomna hit”, vi måste angripa orsakerna till varför människor flyr. Dessa orsaker är krig, utsugning och imperialism, och här är Sverige medskyldiga genom uppslutningen bakom USA, Nato och EU. Så länge vi inte gör det kommer flyktingkrisen aldrig att lösas och fler människor kommer bli mördade eller få sina liv slagna i spillror.

Vi i RKU kräver:
  • Nej till ett svenskt närmande av krigsalliansen Nato – säg nej till värdlandsavtalet!
  • Bryt med USA:s krigspolitik – Sverige ska inte sälja vapen till eller delta med militär i USA:s krig!
  • Sverige ut ur EU – Nej till Dublinförordningen, Schengenavtalet och gränspolisen Frontex!

RKU:s centralstyrelse

2015-09-10