Kossa imperialismen! RKU i antiimperialistisk kampanj

Torsdagen 26/9 kampanjade RKU:s organisationer och medlemmar gemensamt runt om i Sverige som del av RKU:s antiimperialistiska höstkampanj.

2024-10-24
Nyhet

Tidigare under hösten inledde RKU en nationell antiimperialistisk kampanj. Denna inleds i en tid då bilder av krig och massmord kablas ut dag för dag och fienden sägs lura alldeles runt hörnet. En tid där vår härskande klass säger att du måste välja sida. Vår tid domineras av tre stora frågor.

En del är krigshetsen. Politiker från höger till vänster har slutit upp bakom Nato-anslutningen och försöker överrösta varandra om vem som kan skicka flest vapen till köttkvarnen i Ukraina. Enligt dem är krig den enda lösningen och snart kommer kriget även att komma till oss. Vår tid präglas av krigshets.

En annan del är DCA-avtalet och Nato. Det sägs att Nato är en garant mot att kriget ska komma till oss. Men utvöver det har Sveriges regering avtalat om att ge USA obegränsad tillgång till svenskt territorium och rätt att bygga sina egna baser här. Nu står amerikanska militärer och deras anhöriga över den svenska lagen och USA har rätt att förvara kärnvapen på svenskmark?.

Ytterligare en del är förtrycket av Palestina. Samtidigt har vi det senaste året sett hur terrorstaten Israel inlett ett regelrätt folkmord av palestinier. En fortsättning av den ockupation och terror man bedrivit mot palestinier sedan 1948. Denna besinningslösa folkmordspolitik skulle inte vara möjlig utan stöd av imperialistmakterna med USA i spetsen.

Vi menar att det finns en gemensam orsak bakom de här olika frågorna: imperialismen. Imperialismen är det globala system som vi idag lever under och kampanjen tar sikte på denna globala ordning. Med utgångspunkt i de tre frågorna syftar kampanjen till att knyta ihop dessa och peka på dess underliggande orsak: imperialismen.

Under sommaren fattade RKU beslutet om att bedriva en kampanj för att uppmana skol- och arbetarungdomen att ta kamp mot imperialismen. Vi riktar främst in oss på de tidigare nämnda uttrycken för den, men imperialismens verkningar ärsjälvklart bredare än så.

Delta i vår kampanj! Snacka med dina klasskompisar och arbetskamrater, ta kamp där du kan! Verka för en bojkott av israeliska varor och kontakter på din arbetsplats! Gå samman med andra ungdomar mot krigshetsen! Protestera etableringen av amerikanska baser i Sverige! Gå med i RKU!

Läs mer om kampanjen och ta del av kampanjmaterialet på här!

Arbetsutskottet

RKU:s centralstyrelse