Allt stöd till hamnarbetarna!

Den 6 mars går Hamnarbetarförbundet ut i total strejk, efter att arbetsgivarna varslat om lockoutåtgärder mot förbundets medlemmar. Strejken innebär att alla medlemmar i Hamnarbetarförbundet kommer lägga ner arbetet och upprätta en blockad av allt arbete på berörda arbetsplatser.

2019-03-01
Nyhet

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, glatt påhejad av Svenskt Näringsliv, har arbetat med smutskastningskampanjer och lögnaktig propaganda för att knäcka hamnarbetarna. Nu har man också satt in lockout för att dränera förbundets strejkkassa. Man har använt sig av svarlistning mot förbundets medlemmar, alltså att man hotar personer med en viss facklig tillhörighet att man inte kommer få nyanställning.

Det Hamnarbetarförbundet vill ha ut av de punktstrejker man utfört under februari månad är rätten att teckna ett eget kollektivavtal, då ett hängavtal på Transports avtal skulle innebära att den demokrati som utmärker Hamnarbetarförbundet skulle vara bortsopad, allt i linje med arbetsgivarnas önskan. I och med Sveriges hamnars aggression mot Hamnarbetarförbundet väljer man alltså att varsla om full strejk.

Hamnarbetarförbundet är ett föredöme för alla arbetare som kämpar för sin rätt och sina villkor på sin arbetsplats. Man har emot sig både industrikapitalister, massmedia och en stor del av Sveriges politiska etablissemang. Den svenska socialdemokratin tillsammans med fackpamparna i LO vill, med grund i hamnkonflikten i Göteborg, gå kapitalisterna till mötes och inskränka strejkrätten. Hamnarbetarförbundets kamp är allas arbetares kamp för en arbetsmarknad där vi inte kan hanteras av en arbetsgivare likt boskap-

Vi unga, som är påväg ut i arbetslivet eller redan har kastats runt på olika osäkra anställningar, lever i den nya arbetsmarknadens hårda klimat. Vi ska förvänta oss att ta en lägre lön, vi ska förvänta oss att ha flera olika jobb för att få ihop till hyran och slå oss fram med olika gig-jobb. De svenska kapitalisterna har det politiska etablissemanget i sitt knä, vi arbetare har därför bara att förena oss och ta kamp mot skitvillkor och arbetsgivare som gör hur de vill med sina anställda. Hamnarbetarförbundet visar vägen för den kampen, vi bör lära oss av dem och ta kamp på våra arbetsplatser.

Den svenska arbetsmarknaden står inför en stor förändring, det är upp till arbetarklassen att se till att den förändringen blir till vår fördel. Det är upp till oss unga att göra vår framtid ljus. Den svenska klasskampen visar sig som tydligast idag i de svenska hamnarna. Det är vår uppgift som kommunister att visa vår solidaritet till Hamnarbetarförbundet och ge dem vårt fulla stöd. Hamnarbetarförbundet företräder inte bara sig själva i den aktuella striden mot Sveriges Hamnar, de företräder hela den svenska arbetarklassen i kampen mot kapitalisterna.