25 år av kamp!

Här publiceras en intervju som Proletären gjorde med RKU:s förbundsordförande Nadja Lundberg och förbundssekreterare Arvid Gustafsson, inför RKU:s 25-årsfirande!

2019-05-23
Nyhet

Nadja Lundberg och Arvid Gustafsson från RKU:s centralstyrelse förbereder förbundets 14:e kongress. Den hålls under Kristihimmelsfärdshelgen och avslutas med en 25-årsfest under lördagskvällen.

– Det är värt att fira att det bildades ett förbund för 25 år sedan, i en tid när kommunismen förklarades vara död, och att det förbundet finns kvar och vill spela en viktig roll och visa att det inte tolererar kapitalismens orättvisor, säger Arvid Gustafsson.

– Vi hoppas kunna göra en utställning om RKU:s historia. Många som är med nu har inte koll på vad som hänt tidigare och vad som åstadkommits, säger Nadja Lundberg.

– Det är viktigt att veta var förbundet kommer ifrån och entusiasmerande att se att vi har funnits i ett kvarts sekel. Att vi var med i den stora EU-demonstrationen 2001 till exempel. Se att vi var stora då och att vi kommer komma tillbaka till den storleken och ta än mer plats än man gjorde då. Den internationella solidariteten har varit en röd tråd genom RKU:s alla år. Kongressförhandlingarna på lördagen kommer att avslutas med ett torgmöte till stöd för Venezuelas folk.

Vad vill ungdomarna ni möter när ni har bokbord på skolor prata om?

– Många vill prata om miljön och klimatkrisen. Och frågar oss hur vi vill ha ett jämlikt samhälle. Många inser att kapitalismen inte är tillräcklig, men ser inte vad som skulle behövas i stället. Sen säger många att de inte vet något om politik. Men vadå? Vill du inte ha en planet att leva på? En bostad om två år? Det finns en nyfikenhet och ett intresse hos de vi får tillfälle att prata med, säger Nadja Lundberg.

– Även om ungdomarna själva inte levt utan EU och inte har grepp på vad det innebär att bojkotta EU-valet till exempel, så går det ganska lätt att argumentera för att vi ska bojkotta valet och lämna EU. Utträdeskravet är viktigt. Vi ser ju vad EU gör med våra anställningsvillkor och vår trygghet på jobbet, säger Arvid Gustafsson.

Vad är det viktigaste för förbundet de närmsta fem åren?

– Vi måste växa. Vi måste alltid ha ett föryngringsarbete, växa både till medlemsantal men också till vår organisatoriska förmåga. Vi vill ha ett annat samhälle, men vi vill också organisera ungdomar här och nu, för deras rätt. Vi vill vara en nagel i ögat på dem som pressar tillbaka arbetarungdomars villkor. Det handlar om både kort- och långsiktighet. Det viktigaste arbetet under kommande år är att göra förbundet redo att växa och stabilisera sig, säger Arvid Gustafsson

De båda betonar att RKU vill stå på egna ben, men behöver allt stöd de kan få. Genom att bli RKU-supporter kan man stödja RKU ekonomiskt och på så vis underlätta att framställa material som behövs. Som till exempel det nu aktuella materialet i Ungas arbete-kampanjen. Här ska förbundet dela ut flygblad och ha aktioner som uppmärksammar företag som beter sig svinaktigt mot sina anställda.

Nadja Lundberg och Arvid Gustafsson ser framemot kongressen, diskussionerna och aktiviteterna.

– Och festen – vi vill fira det med alla som varit en del i RKU:s 25 gångna år och vill se fram emot 25 nya år.

Marit Kalleson

Proletären