Uttalande: Det är kapitalets kris och inte vår!

Uttalande antaget vid RKU:s östra distriktskonferens i Stockholm den 4/2 2023

2023-02-04

I dagens samhälle ska vi lära oss att leva med kriser. När vi är unga ska vi lära oss att kriser är någonting naturligt, att det är någonting som kommer i perioder som kallas konjunkturer. Nu är våran kris här.

Vi hör snyfthistorier om att krisen drabbar oss alla lika, att krisen inte skulle ta hänsyn till hur mycket pengar du har utan att vi alla sitter i samma båt. Men är det verkligen så? Är det så att Persson, Rausing och Wallenberg förlorar sina jobb och sin enda inkomst? Är det så att de hotas med att vräkas, förlora sina hem och splittra sina familjer? Är det de som betalar kapitalets kris?

Det är inte de som ska omskolas när fackpampar kompromissar bort deras jobb. Det är inte de som handlar på lågprisbutiker för att få månaden att gå ihop. Det är inte de som betalar priset av kapitalets kris.

Nej, krisen slår inte lika mot alla. Krisen slår hårdast mot oss som byggt upp deras rikedomar. Krisen är ingen utjämnande faktor, krisen är deras verktyg att hålla oss på mattan. Krisen är inget av naturen givet, krisen är deras, krisen är kapitalismens.

Vi som arbetar, vi som bygger landet, vägrar att betala för kapitalismens kris. Inga fler springnotor, krisen är här och det är deras tur att betala! Vi vägrar låta oss hållas nere, det är deras klass som ska jämnas! Vi vägrar acceptera deras naturlagar, det är tid att bygga socialismen!

Vi vill bygga en framtid för oss alla och inte för dem få. Vi vill bygga en framtid utan kriser. Vi vill bygga en framtid där arbetarklassen styr, en socialistisk framtid!

RKU:s östra distrikt

Stockholm