UAW gör det LO vägrade

Uttalande antaget av RKU:s centalstyrelse gällande den pågående strejken i USA

Sedan i fredags är 12700 bilarbetare ute i strejk i USA på tre fabriker tillhörande "The Big Three" i landets bilindustri, det vill säga GM, Ford och Stellantis (Chrysler). Kraven är bland annat 40% löneökning under fyra år, 32 timmars normalarbetsvecka och ett slut på missbruket av tillfälligt anställda.

2023-09-19
Uttalande

40% är i runda slängar vad företagens VD:ar gett sig själva i löneökning de senaste åren. Samtidigt har priserna för nya bilar gått upp med 34% under samma period medan bilarbetarnas löner gått upp med bara 6%. Med en inflation på ca 20% kan de köpa mindre för sina löner än vad de kunde för tjugo år sedan. Företagen skulle kunna gå med på kraven och fortfarande tjäna miljarder utan att ens behöva höja bilpriserna. Marginalerna finns – det är prioriteringarna, klassintresset, som det handlar om.

Samtliga av "The Big Three" har lagt fram erbjudanden på ca 20% löneökning vilket facket avslog. Nu hotar de att utöka strejken på fredag om de inte får till ett avtal de är nöjda med innan dess.

Ordentliga reallöneökningar, arbetstidsförkortning och inflytande över arbetets organisering är ett minimum av vad en fackföreningsrörelse värd namnet borde kräva. Vi i Revolutionär Kommunistisk Ungdom uppmanar arbetar- och skolungdomen här hemma i Sverige att ta inspiration och lärdom från den amerikanska bilarbetarstrejken och önskar UAW:s medlemmar ett stort lycka till i deras kamp.

Framåt United Auto Workers!
Klass mot klass!

RKU:s centralstyrelse

2023-09-19