Ge Elon Musk vad han tål!

Uttalande antaget av RKU:s centralstyrelse med anledning av strejken på Tesla i Sverige

Klockan 00:01 fredag 27 oktober inleddes strejken på Teslas bilverkstäder i Sverige. Total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete. Orsaken är att Tesla vägrat att teckna kollektivavtal.

2023-10-31
Uttalande

Elon Musks elbilsföretag är ökänt antifackliga, något IF Metall menar krockar med spelreglerna på svensk arbetsmarknad. De beskriver detta som en ödesstrid för den svenska modellens fortsatta existens.

Den som är bekant med kommunisternas fackliga politik vet att vi är djupt kritiska mot den svenska modellens samförståndsanda och att vårt förtroende för LO-ledningen är förbrukat sen länge. Trots detta önskar vi självklart de strejkande seger i denna konflikt.

Redan nu har det förekommit rapporter om strejkbryteri vilket måste fördömas å det grövsta och kräver att strejkvakterna förmår upprätthålla blockaden. Bor man nära nån av de verkstäder som är uttagna i strejk kan man med fördel höra av sig och se om de behöver hjälp med att agera strejkvakt eller om man kan komma med t.ex. mat eller varm dryck.

Strejkbryteriet ökar också vikten av sympatiåtgärder för att sätta extra press på företaget där Transport redan varslat om där de ska sätta stopp för nya Teslabilar att lossas i svenska hamnar. Arbetarsolidariteten blir extra viktig i den här typen av konflikter.

Som sagt sätter vi inte någon större tilltro till IF Metalls ledning men vi hoppas icke desto mindre att Teslaarbetarna ger företaget ordentligt med däng, att de vinner sitt kollektivavtal och att det blir en värdefull och lärorik kamperfarenhet för de strejkande och arbetarklassen i stort.

Till IF Metalls ledning säger vi: Upp till bevis!
Till de strejkande säger vi: Varmt lycka till!

Klass mot klass! Ge Elon Musk vad han tål!

Revolutionär Kommunistisk Ungdoms centralstyrelse

2023-10-31