På konferensen deltog strax över 70 RKU-are från hela landet. För en stor del av dessa var det första besöket på Marx-Engelshuset i Göteborg. Flera lokalorganisationer har under våren valt in nya medlemmar och mobiliserade bra till konferensen. Bland annat Stockholm, Norrköping och Umeå är på frammarsch och var många deltagare. Konferensen inleddes redan på torsdag morgon med praktiska arbetsgrupper. Konferensbanderollen målades, affischer inför demonstration på lördagen sattes upp, spraymallar tillverkades.
Konferensens öppnades formellt av Simon Renner, förbundsekreterare, och därefter höll Jonathan Lagnebjörk, centralstyrelsen, en inledning om förbunsbyggande under valåret. Konferensen delades in i smågrupper för att diskutera vad förbundet ska ha för målsättningar och aktiviteter i valrörelsen för att sticka ut och få med fler ungdomar i den revolutionära rörelsen. Gruppdiskussionerna fortsatte sedan uppdelade könsseparatistisk för att prata om hur förbundet kan stärka den interna jämställdheten och motverka härskartekniker. William Wismeier, ordförande, höll ett föredrag om förbundets organisationsteori, den demokratiska centralismen. Torsdagskvällen avslutades med quiz med frågor anknutna till RKU:s verksamhet och historia.
Fredagen var den mest intensiva konferensdagen med flera olika parallela föredrag och diskussioner. Först talade Anders Carlsson, före detta partiordförande om Kommunistiska Partiets historia och erfarenheter. Gäster från Svenska Spanienfrivilligas vänner, Folkrörelsen Nej till EU, norska Rød Ungdom och Proletären FF berättade om sin verksamhet. Samtidigt hölls föredrag om socialism och feminism, asylrätt, klimatpolitik, imperialismen. I helsal hölls en intressant paneldiskussion om hur rasismen ska bekämpas, med deltagare från lokalorganisationerna i Malmö, Stockholm och Karlstad som alla har erfarenheter från antirasistiskt arbete. Det fanns också tid för mer praktiska diskussioner om att sitta i ledningen, RKU:s tidning Rebell och hur man ska arbeta med att får med sig sympatisörer och nya medlemmar. Fredagskvällen avslutades med en traditionsenlig auktion som tack vare möjlighet till kortbetalning och medlemmars frikostighet gav över 6000 kr till förbundet.
Lördagsmorgonen inleddes med diskussioner kring kommunistisk skol- och arbetsplatsarbete samt föreläsning från Ship to Gaza och om marxistisk filosofi. Därefter intog ungkommunisterna Göteborgs gator för en demonstration som gick från Järntorget till Masthuggstorget där möte hölls med tal av Nadja Lundberg, Lysekil, Andreas Köhler, Karlstad och Andreas Mångberg, Umeå. Passande nog var det många evenemang som pågick i kvarteren på grund av Andra Långdagen vilket gjorde att många fick se och höra RKU-tåget.
På kvällen var det dags för 20-årsfest som förutom konferensdeltagarna även gästades av före detta RKU-are. Totalt var det cirka 150 gäster på festen, bland andra sex av sju RKU-ordförande genom tiderna. Gästerna bjöds på ett glas bubbel och middagsbuffé vid ankomst. Det fanns utställningar med pressklipp, Rebell och annat utåtriktat material genom tiderna. John Pekkari var konferencier och presenterade talare och musiker. Loke Nybergh sjöng egna och andras visor och ledde allsång. Tal och gratulationer hölls av Pär Johansson, partisekretare i Kommunistiska Partiet och före detta RKU-ordförande, Ingrid Frejd från Proletären FF, Linn-Elise Øhn Mehlen och Ole Mjelstad från norska Rød Ungdom samt Robert Mathiasson, partiordförande och tidigare RKU-ordförande. Den sistnämnde gav också en gåva från parti till ungdomsförbund, 25000 kr som kommer väl till pass i en intensiv valrörelse. Kvällens sista akt var reggaebandet Partiet som bjöd på fullt ös. Alla festdeltagare slöt upp i dansen.
Totalt sett en mycket lyckad RKU-konferens och en värdig jubileumsfest för en pigg och vital 20-åring.
William Wismeier