Aktion mot Flaggceremoni vid riksdagen

Under måndagsmorgonen hissades Natos flagga med pompa och ståt utanför riksdagen inför Sveriges samlade maktelit.

2024-03-18
Nyhet

Samtidigt hade medlemmar ur RKU och en grupp motdemonstranter samlats utanför avspärrningarna för att markera sin avsky för ceremonin och krigsalliansen. RKU deltog i att leda talkörer som "Nej till Nato" och "Inte en soldat, inte ett gevär, inte en krona till Natos militär" för att störa makthavarnas firande.

Dagen markerar slutet av en lång och utdragen process för Sverige att bli junior partner i USA:s krigsallians och imperialistiska projekt. För våra politiker och kapitalister är det en dag att fira. För skol- och arbetarungdomen är det en dag att sörja.

Dagen markerar också slutet på två år av fredsarbete. Två år av demonstrationer, manifestationer och organisering mot ett svenskt Natomedlemskap. Två år av konstant kamp i motvind mot både makthavare och media. Det har även varit ett splittrat motstånd där det så kallade Vänsterpartiet lagt sig platt för den borgerliga majoriteten, trots en konstant skiftande opinion.

Vårt motstånd mot krigsalliansrn är inte över, utan ändrar bara form. Istället för att organisera emot ett inträde kämpar vi nu för att organisera för ett utträde. Vi tänker inte svepas med och sluta upp bakom Sveriges kapitalister i ett kommande storkrig. Vi ställer fred mot krig, socialism mot imperialism. Vi vet att krig och imperialism är mänsklighetens fiende.

Kom med i kampen mot Nato, kampen för fred och socialism, kom med i RKU!

Arbetsutskottet

RKU:s centralstyrelse