Ett år sedan sjunde oktober – leve det palestinska folkets kamp!

Uttalande från RKU:s centralstyrelse med anledning av årsdagen för det palestinska motståndets offensiv

Idag är det ett år sedan al-Aqsa-floden genomfördes: den historiska offensiv där det palestinska motståndet bröt upp fängelsegallret runt Gazaremsan och gick till motangrepp mot ockupationsmakten Israel. Det var en attack som inte bara överlistade den israeliska armén: den chockade hela världen och satte den palestinska frihetskampen högst upp på den politiska dagordningen.

2024-10-07
Uttalande

Sedan dess har den sionistiska terrorstaten, med vapen från bland annat USA, EU och Sverige, eskalerat sin brutala repression. Det pågående folkmordet med dess bombningar, massakrar och utstvältning är en del i den upptrappade fördrivningen av palestinierna från sitt hemland, samt ytterligare ett steg mot ett förverkligande av Israels koloniala ambitioner. Det är också ett sätt att försöka kuva palestinierna och avskräcka från fortsatt frihetskamp. Men ett förtryckt folk kommer alltid att göra motstånd: Israels nuvarande och fortsatta folkmordspolitik kommer bara att föda fler motståndshandlingar.

Israellobbyn säger att man måste skilja på olika sorters våld: det israeliska ska betraktas som självförsvar, det palestinska som terrorism. Visst är det skillnad på våld och våld. Men skiljelinjen går snarare mellan en ockupationsmakts statsterrorism och ett legitimt motstånd mot den. RKU ser inte våld som ett självändamål. Vi anser dock att palestinierna har rätt att göra motstånd på sina egna villkor och att det är en nödvändig del i vägen till deras befrielse. Det är en rättfärdig respons på åratal av förtryck, fördrivning och folkmord.

Apartheidtstaten Israel måste upphöra, detta sker dock inte utan kamp. Såväl direkt mot ockupationsmakten som genom den globala Palestinarörelens engagemang. Utöver genomförandet av en ekonomisk och kulturell isolering av Israel, krävs också kamp mot de egna kapitalisterna här på hemmaplan: det system som de bevarar är en del av samma imperialistiska ordning som upprätthåller ockupationen av Palestina.

Den 7 oktober och vad som hänt därefter har inte bara ytterligare avslöjat Israels koloniala terror och sin roll som USA-imperialismens vakthund i Mellanöstern. Den har också visat att det palestinska motståndet och den internationella solidariteten lever och frodas. Vi skol- och arbetarungdomar måste fortsätta vårt ihärdiga arbete för det slutliga målet: ett fritt, sekulärt Palestina med fullvärdiga rättigheter för alla dess invånare

Revolutionär Kommunistisk Ungdoms centralstyrelse

2024-10-07