Imperiet möter motstånd – Afghanistan

När Obama valdes till USA:s 44:e president, var det många som hoppades att USA:s utrikespolitik skulle förändras i grunden. Så har det inte blivit. Istället har Obama fortsatt George W. Bushs krigspolitik med att öka antalet soldater i Afghanistan.

Denna text har tidigare publicerats i Rebell 2010-1

Obama beslutade i december att öka truppnärvaron i Afghanistan med 30000 man. Nobels senaste fredspristagare satte på så vis punkt för alla som trodde priset skulle kunna uppmuntra någon form av fredligt slut för ockupationen. I sitt tal i Oslo förklarade Obama vänligt för den norska Nobelkommittén det vi andra visste: »Jag är överbefälhavare för en armé som befinner sig i krig» (läs: ockuperar andra länder).

USA har inte längre en illitterat knäppskalle till statsöverhuvud. Obama är en vältalig akademiker som snyggt väver in att USA är i Afghanistan av humanitära skäl. Det är för att man tvingas försvara sig mot Al-Qaida som man invaderat landet. Det är av samma humanitära skäl som man nu börjat bomba kärnvapenmakten Pakistan, eftersom Al-Qaida nu också finns där.

I Sverige låter argumentationen snarlik. På Försvarsdepartementets hemsida kan man höra chefen för den säkerhetspolitiska enheten, Peter Göthe, berätta om hur den NATO-ledda ISAF-styrkan som Sverige ingår i »skapar fri rörlighet för icke-statliga aktörer, till exempel biståndsorganisationer».

Genom att bland annat hindra organisationerna från att trakasseras av kriminella element, ska byggnaden av skolor underlättas. Den svenska försvarsmakten bidrar på så vis till skapandet av demokrati som i sin tur gör att vår säkerhet här hemma förbättras, menar Göthe. Det handlar om välgörenhet alltså. Men vem kan på allvar påstå att världen blir säkrare på grund av ockupationen av Afghanistan?

För varje dag som går skapar ockupationen grogrund för nya terrororganisationer som i ökad grad kommer att drabba västvärlden. Hos frustrerade afghaner och pakistanier växer hatet mot västvärldens dubbelmoral. Det var USA och Storbritannien som skickade Al-Qaida till regionen för att kriga mot den sovjetiska invasionen på 70-talet. Nu bestraffas afghanerna för närvaron i deras land av en terrorgrupp som finansierades och beväpnades av väst.

Kriget i Afghanistan är ingen humanitär insats, och det är inget krig mot talibanerna. Det är ett krig mot det afghanska folket som motsatt sig utländsk invasion och ockupation sedan Alexander den Store. Det är ett krig som inte går att vinna. Inga stridsfordon 90 eller AK5 kommer att ändra på det. Inte ens hundratusentals soldater skulle ändra på detta faktum (och så många soldater finns inte att tillgå). Afghanistan är imperiernas kyrkogård.
Så samtidigt som Haiti ligger i ruiner efter jordbävningen spenderas över hundra miljarder dollar på ett krig som inte leder någonstans. Humanitärt var ordet.

När denna artikel skrivs sägs en majoritet av det svenska folket stödja insatsens i Afghanistan. Återstår att se om denna majoritet finns kvar när fler svenskar åker hem i kistor.