Ockupationen är problemet

Är Hamas en terroristorganisation? Kan socialister stå på samma sida som religiösa organisationer? Frågorna är många. Rebell har träffat Sebastian Malmberg, internationell sekreterare i RKU, för att reda ut några av frågetecknen.

Denna text har tidigare publicerats i Rebell 2007-3

Det palestinska valresultat i januari 2006 kom som en chock. I ett av de mest demokratiska valen som har genomförts i Mellanöstern hade palestinierna valt Hamas till sina representanter. En organisation som i media har beskrivits som terrorister, hade vunnit ett val som till och med den nuvarande utrikesministern Carl Bildt tyckte hade gått rätt till. Hur kunde det komma sig?

— För att förstå Hamas valseger så måste man titta på vilken situation palestinierna befinner sig i. Det statsbärande partiet Fatah med ledaren Mahmoud Abbas har blivit en korrumperad organisation som bara viker sig för Israel och USA. Samtidigt har Hamas vunnit respekt genom enträget arbete, säger RKU:s internationella sekreterare Sebastian Malmberg.

Hamas har sedan starten hävdat palestiniernas rätt till motstånd mot Israel. Det är också detta som väckt ont blod hos västvärldens ledare. Hamas vägran att erkänna Israel användes som förklaring för att leda en massiv bojkott mot den nyvalda regeringen. Sebastian Malmberg tycker inte det är konstigt att Hamas inte erkänner Israel och tycker att det visar på vilken konstig syn på demokrati som väst har, när man vägrar att ens tala med en demokratiskt vald representant.

— Det handlar inte om att Palestina ska erkänna Israel. Ockupationsmakten är redan ett faktum. Det handlar om att Israel ska erkänna Palestina och palestiniernas rättigheter. Ansvaret och lösningen hänger på Israel eftersom det är Israel som är ockupanterna och det är Palestina som är de ockuperade och förtryckta. Ett ockuperat folk har rätt till motstånd, säger han.

Sebastian Malmberg poängterar också Hamas sociala arbete som en förklaring till att partiet har fått så stort genomslag. Genom att finnas där vanliga människor är och genom att bidra till en drägligare tillvaro för vanliga palestinier, till exempel genom att bygga skolor och ge materiellt stöd till offer för Israels våld, har man kunnat bygga upp ett stort förtroende för Hamas. Sebastian Malmberg tror inte att det är det faktum att Hamas är en religiös rörelse som har gjort att organisationen har fått med sig så mycket folk utan just att man hävdat palestiniernas nationella självbestämmande och att Hamas till skillnad från Fatah har gjort något.

Många intellektuella, också på vänsterkanten, har haft svårt för rörelser som Hamas. Denna del av västern hävdar att eftersom Hamas är en religiös rörelse är de per definition reaktionära och inget vi kan stödja. Sebastian Malmberg anser att när man säger så utgår man ifrån en kolonial position, ”vi vet vad som är bäst för er”.

— Vi måste stödja palestinierna på deras egna villkor! Vi måste acceptera att de väljer sina representanter och vi våra. Självklart hade vi som kommunister varit glada om det var en socialistisk rörelse som ledde kampen mot ockupationen, men nu måste vi se till verkligheten som den är, säger Sebastian Malmberg.

Den situationen som palestinierna lever i, med en splittring mellan Hamas och Fatah och mellan Gaza och Västbanken, är något som har underblåsts av USA och Israel. Splittringen har sin grund i ”vägplanen för fred” som startades av USA. Den nu avlidne palestinska professorn och författaren Edward Said skrev i Aftonbladet den 2 juni 2004 att syftet med vägplanen var att ”a) underblåsa ett palestinskt inbördeskrig och b) erbjuda palestinierna i stort sett ingenting i utbyte mot att de uppfyller israelisk-amerikanska reformer ”. Detta är precis vad vi ser nu, drygt tre år senare.

Konflikten mellan Israel och Palestina framställs ofta som komplicerad och svårförstådd. Att det är många olika delar som sätter käppar i hjulet för en möjlig fred. Detta håller inte Sebastian Malmberg med om.

— Det är den israeliska ockupationen som är grundproblemet. Vad vi än diskuterar så är det alltid ockupationen det kommer tillbaka till. Om det är frågan om checkpoints, elektricitet, vatten, eller palestiniernas icke utbetalda löner. Det är ockupationen som är problemet. Lösningen är att kräva ett stopp för ockupationen, säger han.

För att protestera mot ockupationen anser Sebastian Malmberg att Israel ska bojkottas på alla nivåer. Det är bara en massiv bojkott som kan göra att kalkylen inte längre går ihop för USA och Israel, det är först då som ockupationen inte blir värt det. Sebastian Malmberg tycker också att det är viktigt att hålla solidaritetstanken vid liv, om man är många så kan man faktiskt åstadkomma något. Som exempel nämner han RKU:s och Kommunistiska Partiets insamling till ett skolprojekt på Gaza.

— Vi såg hur det gick med apartheid i Sydafrika. Genom en massiv internationell kampanj lyckades man störta rasistregimen. Nu är det dags att vi ger allt vårt stöd till Palestina för att stoppa ockupationen!